Happy Birthday Brussels!

Elk jaar viert het Brussels Gewest haar verjaardag tijdens het Irisfeest.
Dit jaar mag het Gewest 26 kaarsjes uitblazen, en daarvoor komt traditioneel een massa volk op de been.

Gratis muziek
Het Irisfeest palmt naar jaarlijkse gewoonte opnieuw het Paleizenplein in voor gratis concerts. Zaterdagavond is elektro-avond. Dj’s Henri PFR, Yves V, Ummet Ozcan en Watermät spelen de hele avond de pannen van het koninklijk paleis. Zondag staan onder andere Sarah Carlier en de Franse ska-groep Babylon Circus op het podium.

Feest op straat
Het echte feest vindt natuurlijk her en der op straat plaats. Zo zijn er de dancebattles van danscollectief Impulsion aan het Centraal Station. Wie meer van klassieke muziek en opera houdt, kan dan weer terecht in het Warandepark waar de Parsifools een klassieke picknick organiseren. Op de Coudenberg mag het publiek zich uitleven op de graffitimuur van de artiesten van Propaganza. De Kunstberg is het decor voor halfpipe-shows, waarin de beste Belgische skaters en bmx’ers het publiek verbazen.

MW012_time-out-nl-2-01

Geheime pareltjes
Tijdens ‘Welkom Brussel’, op de zaterdag van het Irisfeest, openen geheime Brusselse pareltjes hun deuren. Bezoekers kunnen dan een kijkje nemen op plaatsen die normaal voor de meeste ogen verborgen blijven. Je kan genieten van het panorama op de Reyerstoren of de Belgische Senaat bezoeken. Wie het ‘echte’ Brussel wil leren kennen, opteert voor een geleide wandeling door de Marollen. Ook de Europese instellingen gooien tijdens het ‘Feest van Europa’ hun deuren open.

MW012_time-out-nl-2-03

Culinaire Kunstberg
Van vrijdag tot zondag vindt het ‘Brussels Food Truck Festival’ plaats. Aan de voet van de Kunstberg en op de Keizerinlaan zullen een tachtigtal foodtrucks hun gerechtjes serveren. Met zowel traditionele gerechten als vernieuwende keuken en wereldkeuken komt iedereen ongetwijfeld aan zijn trekken. De opvallendste verschijningen zijn enkele ‘airstreams’, de typische Amerikaanse caravans uit blinkend aluminium.

Irisfeest.brussels

door Jelle Mampaey