Zo heeft koffie mee de wereldgeschiedenis bepaald

Als je van koffie houdt, moet je ook van geiten houden. Het was namelijk de Ethiopische herder Kaldi die rond 800 koffie ontdekte.  Op een dag zag hij zijn geiten zich vreemd en hyperactief gedragen na het eten van bessen van koffiestruiken. Kaldi besloot om de bessen te proberen en werd energiek en alert. De rest is geschiedenis.

Uiteindelijk zou koffie via de Hoorn van Afrika aankomen in de Arabische wereld waar het voornamelijk in Jemen gekweekt werd. Het was een zeer populaire drank in de islamitische wereld, aangezien het hielp om mensen wakker en alert te houden tijdens gebedssessies. Het woord koffie is afkomstig van het Arabische woord qahwah, een term voor wijn.

Toen de islam zich verspreidde van de Arabische wereld naar Perzië, Noord-Afrika en Turkije geraakte koffie steeds meer ingeburgerd bij verschillende volkeren. De hete drank kwam uiteindelijk in de 17de eeuw via Nederland in Europa aan. Dat leidde tot de oprichting van een koffiehuis, een belangrijke ontwikkeling want koffie heeft een enorm belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de mensheid.

Koffie ontnuchterde de wereld en voedde het tijdperk van de Verlichting

tumblr_m3qcgn2HWB1ruqwl1o1_500

Voor er koffie was, dronken mensen voornamelijk bier omdat proper water moeilijk te vinden was. Zoals te verwachten, waren de mensen meer dronken dan nuchter. Toen koffie zijn intrede deed in Europa werden de mensen weer nuchter.

Koffiehuizen werden de nieuwe ontmoetingsplaatsen en centra van vrijdenkers voor debatten en dialogen. Het is geen geheim dat koffie een stimulerend middel is. Het maakt ons spraakzamer en alerter.

De cafeïne-geïnduceerde gesprekken van de 17de en 18de eeuw inspireerden nieuwe ideeën, uitvindingen, technologieën, wetenschappelijke ontdekkingen, financiële transacties, muziek, literatuur, kunst en zelfs revoluties.

Het mooiste aan koffiehuizen was dat ze open waren voor iedereen. Zowel arm als rijk was aanwezig op de unieke locatie en kon er van elkaar leren.

Koffie hielp de Amerikaanse Revolutie inspireren

tumblr_ncmwob5Y7H1tozlzjo1_400

Na de Boston Tea Party in 1773 werd het drinken van thee gezien als onpatriottisch en de Amerikanen begonnen massaal koffie te drinken. Daardoor denken veel historici dat de Amerikaanse Revolutie bedacht werd in de koffiehuizen van Boston, Philadelphia en New York.

Koffiehuizen dienden als een perfecte locatie om samen te zweren tegen de Britse kroon. Ze waren egalitaire, openbare instellingen waar mensen samen kwamen om te debatteren en discussiëren over politiek. Zo zou men kunnen zeggen dat cafeïne de katalysator voor onafhankelijkheid was.

De Unie zou de burgeroorlog niet gewonnen hebben zonder koffie

tumblr_m9ln5eg68a1rd3evlo1_1280

De Burgeroorlog was het dodelijkste conflict in de Amerikaanse geschiedenis. Het conflict tussen 1861 en 1865 kostte 622.000 mensenlevens. Het was een oorlog die het land in tweeën splitste met de Unie (noord) tegen de Confederatie (zuid).

Uiteindelijk won de Unie de oorlog en men kan stellen dat ze dat niet gelukt zou zijn zonder koffie. Beide legers hunkerden wanhopig naar cafeïne maar de Unie meer toegang tot koffiebonen dan de Confederatie. Zo werd koffie een kostbaar goed voor soldaten van het zuiden, terwijl die van het noorden er elke maaltijd van konden genieten.

Daardoor waren de soldaten alerter en energieker dan hun zuidelijke vijanden, wat ze een voordeel gaf in de strijd. Koffie verstrekte hen ook warmte en kameraadschap in het midden van alle geweld, wanhoop en vernietiging.

Koffie hield arbeiders op de been tijdens de Industriële Revolutie

tumblr_m7up22nHzV1qzua1mo1_500

Tijdens de Industriële Revolutie in de 18de en 19de eeuw staken heel wat nieuwe industrieën, technologieën en sociale praktijken de kop op. Die revolutie zou niet mogelijk zijn geweest zonder koffie. Om de extreme lange werkdagen door te komen, leunden arbeiders zwaar op koffie en de energie die cafeïne hen gaf. Op dat moment werden werknemers gedwongen om uren aan een stuk te werken voor weinig geld en voedsel. Koffie was hun enige comfort.

Zonde koffie zou Wall Street niet bestaan

Tontine_coffee_house

De eerste thuisbasis van de New York Stock Exchange was het Tontine Coffee House. De Bank of New York werd opgericht in het Merchants Coffee House in de jaren 1780 en Merchants speelde een belangrijke rol als ontmoetingsplaats voor aanhangers van onafhankelijkheid.

Zo speelde koffie een belangrijke rol in de wereldhandel sinds het voor het eerst ontdekt werd in de Hoorn van Afrika. Vandaag is koffie nog steeds een van de meest verhandelde goederen waarop economieën van over de hele wereld steunen.

Koffie speelde in elke grote oorlog waarin Amerika deelnam een belangrijke rol

tumblr_m2gghjyTat1qg8r34o1_1280

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was gedroogde koffie een standaard onderdeel van het rantsoen van een soldaat. Amerikaanse soldaten geraakten tijdens de oorlog verslaafd aan de drank en eisten het op hun terugkeer naar huis. Ze wilden overal waar ze gingen koffie hebben.In de jaren na de Eerste Wereldoorlog groeide het aantal koffiehuizen in de VS met 450%.

In de Tweede Wereldoorlog verbruikte elke Amerikaanse soldaat voor 50 euro koffie per jaar. Tegelijkertijd gebruikten arbeiders thuis koffie als excuus om het werk even te pauzeren. Zo ontstond de koffiepauze. Ook in de oorlog in Vietnam was koffie belangrijk. Naar verluidt verspilden soldaten explosieven om koffie te kunnen maken in de jungle.