Nieuw-Zeelandse vrouw verliest dure wagen omdat ze te veel schelpen raapt

Een Nieuw-Zeelandse rechter nam de wagen van Xiaojuan Wei in beslag nadat de vrouw toegaf dat ze schelpdieren verzamelde. Wei werd, nadat ze een dag op het strand doorbracht, betrapt met een zak met in het totaal 1.162 schelpdieren. Ver boven het lokale quota van 50 per dag. Daarom eiste de rechter haar dure Audi, van meer dan 85.000 euro, op.

Nieuw-Zeeland controleert het vangen van schelpdieren zeer streng om de populatie stabiel te houden. Er is zelfs een kliklijn van de overheid waar je naar kan bellen als je verdacht gedrag opmerkt. Liefhebbers van de dieren mogen dagelijks 50 exemplaren vangen op de lokale stranden, maar Wei ging daar dus ruim over. In haar wagen werden 182 wulken en 960 oesters aangetroffen.

Shellfish2

“Schelpdieren zijn een vitaal deel van de zeehabitat en de voedselketen,” zegt Mike Simmons van het Ministerie van Industrie. “De uitroeiing van schelpdieren door verzamelaars die de regels negeren heeft langdurige effecten.”

Terwijl de buit van Wei groot was, was het niets vergeleken met een incident vorige maand. Toen arresteerde de politie een groep mensen met negen grote zakken met de dieren na een anonieme tip. Vier werknemers van het ministerie hadden de verschrikkelijke taak om de inhoud van de zakken te tellen. “Het duurde meer dan een uur om de zakken te tellen. Uiteindelijk telden we zo’n 10.500 schelpdieren” aldus een medewerker van het ministerie.