Wetenschappers creëren superspinnenwebben

Ken je het onaangename gevoel wanneer je met je gezicht in een spinnenweb loopt? Italiaanse wetenschappers van de Universiteit van Trento hebben ontdekt hoe ze dat gevoel nog akeliger kunnen maken door spinnenwebben te creëren die 3,5 keer zo sterk zijn als natuurlijk spinnenzijde.

Wetende dat het een van de sterkste stoffen ter wereld is, besproeiden onderzoekers enkele trilspinnen met water en koolstof nanobuisjes. Nadien maakten de beestjes sterkere webben dan voorheen.

Dat komt omdat spinnen de stoffen uit hun omgeving niet zomaar links laten liggen, maar er zeer vaak gebruik van maken. Ze eten deze stoffen op of absorberen ze gewoon en verwerken deze dan in hun natuurlijke web. Door de omgeving te manipuleren kunnen dus ook de spinnenwebben gecontroleerd worden.

Wat deze supersterke spinnenwebben precies kunnen betekenen voor de toekomst, is nog niet geheel duidelijk. Sommige spinnen produceerden een zwakker web en anderen overleden er zelfs aan.

Toch blijven de onderzoekers enthousiast over de ontdekking. Spinnenzijde is evenzeer een van de sterkste stoffen in de wereld. Een van de sterkste natuurlijke materialen vermengen met een van de sterkste door mensen gecreëerde materialen zou tot nieuwe substanties met superieure eigenschappen kunnen leiden.