Virtual reality headset van Oculus zal begin 2016 te koop zijn

Oculus VR, het bedrijf achter de virtual reality headset Oculus Rift, zegt dat de headset in de eerste maanden van 2016 te koop zal zijn voor consumenten.

Tot nu toe werd de headset alleen verkocht als “ontwikkelaar”-edities voor makers van videogames. Die versie van de Rift vertegenwoordigde geen definitief ontwerp.

Facebook kocht Oculus VR in 2014 voor 2 miljard dollar, maar heeft nog geen commercieel product kunnen voorstellen. De release date die Oculus VR nu heeft bekend gemaakt, betekent dat de virtual reality-bril van HTC als eerste op de markt zal komen want het Taiwanese bedrijf beloofde om zijn eigen headset, de Vive, te koop aan te bieden voor het einde van dit jaar.

Ook Sony zal een VR headset, Morpheus, uitbrengen en die release date zou in theorie kunnen samenvallen met die van de Oculus Rift. Sony beloofde dat haar headset tijdens de eerste zes maanden van 2016 op de markt gebracht zal worden.

In tegenstelling tot Morpheus zijn zowel Rift als Vive ontworpen om te werken met pc’s in plaats van een gameconsole als de PlayStation 4.

“Alle hype rond virtual reality groeide rond Oculus in de afgelopen twee jaar. Ik denk niet dat ze veel grote verkoopformules missen omdat ze niet als eerste op de markt verschijnen,” zei Piers Harding-Rolls, hoofd van games van het IHS Technology consultancy.

Het idee achter VR is om een groter gevoel van immersie te geven waardoor gebruikers het gevoel krijgen dat ze binnen een game of film zitten in plaats van er alleen naar te kijken.

“We hebben technische demo’s gezien, maar de E3-beurs zal de perfecte gelegenheid zijn om te pronken met alle mogelijkheden.” De E3-beurs, een van de grootste gameconventies ter wereld, vindt in juni plaats in Los Angeles.

“In de komende weken zullen we meer details onthullen over hardware, software, input en veel meer,'” schreef Oculus VR op haar blog.