Windows 10 introduceert de middenvinger als emoji

We maken steeds minder gebruik van gewone tekst om duidelijk te maken wat we voelen. Tegenwoordig gebruiken we zogenaamde ‘emoji’s’ of ‘smileys’ om een boodschap over te brengen. En technologiebedrijven maken gretig gebruik van deze trend.

Tot nu was het niet mogelijk om echte nijdigheid – al dan niet gericht naar de persoon aan de andere kant – uit te drukken in emoji’s. Microsoft helpt ons daarbij uit de nood. Het bedrijf heeft het plan om samen met het nieuw besturingssysteem, Windows 10, een aantal nieuwe emoji’s te introduceren. En een ervan is het aanvallende gebaar dat we kunnen maken met de middenvinger.

Het symbool werd vorig jaar al goedgekeurd, maar werd nog niet gebruikt. “De middenvinger werd in 2014 goedgekeurd als deel van Unicode 7, maar het bleef afwezig bij apparaten die iOS, OS X, Android en Windows gebruiken”, klinkt het.

Naast deze verandering, verandert het ook de traditionele gele kleur van de emoji’s in grijs. “Met de aanbeveling van Unicode in het achterhoofd, dat de huidskleur van emoji’s generisch moet zijn, komt Windows nu op de proppen met een grijs als neutrale huidskleur.”

Google en Apple gebruiken een fel geel als huidskleur. Dus Windows is de eerste en enige die grijs gebruikt. Alles samen zullen er zes mogelijke huidskleuren beschikbaar zijn in Windows 10. Ze wijzen hiermee op de diversiteit die er in de realiteit ook bestaat tussen mensen.