Na de gemoedsring is er de gemoedshorloge

In de jaren ’90 van de vorige eeuw waren gemoedsringen razend populair. Afhankelijk van hoe de persoon zich zou voelen, veranderde de ring van kleur. Nu komt dat idee terug, maar in een modern jasje en als horloge.

De Asus VivoWatch met Happiness Index biedt een technologische en wetenschappelijke manier om te meten hoe je je voelt. Slaapgewoonten en activiteit van de drager worden gemeten vooraleer ze dan een gezondheidsscore verkrijgen op de index die het geluksniveau moet weergeven.

In het uurwerk zit een sensor ingebouwd die de persoon onmiddellijk en continu feedback geeft over zijn of haar bewegingen. Dat gebeurt vooral tijdens sporttrainingen. Wanneer de sporter een niveau bereikt waarop hij of zij effectief en efficiënt calorieën verbrandt, dan krijgt het scherm van het horloge een groene kleur. Omgekeerd, wanneer de oefeningen niet efficiënt worden uitgevoerd en de harstlag te hoog gaat, dan wordt het scherm rood.

Ook tijdens de slaap, is de sensor actief. De VivoWatch meet de slaaptijd, de hartslag en hoeveel er wordt bewogen in de nacht. Eens het deze informatie heeft verzameld, dan wordt een numerieke score berekend die dan een samenvatting zou zijn van de algemene gezondheid van de persoon.

Een lage score toont aan dat de levensstijl dringend aangepast moet worden, een hoge score zegt dat je goed bezig bent. Het is de bedoeling dat deze scores en de kleuren van het scherm een motivatie zijn voor het bereiken van een gezonde manier van leven. De scores van familieleden of vrienden die hetzelfde horloge hebben, kunnen ook bekeken worden.

“Het is onze eerste stap in een wereld waar gebruikers de status van hun gezondheid gelijk wanneer kunnen raadplegen en meteen informatie kunnen ontvangen over gezonder leven”, vertelt Joe Hsieh, algemeen manager van Asus.

Het horloge met een batterij dat wel tien dagen leeft en dat waterdicht is, zou vanaf deze maand beschikbaar zijn in het Verenigd Koninkrijk voor 119 Engelse pond of plusminus 160 euro.