Mini-lens verandert smartphone in microscoop

In 2013 bracht Thomas Larson, een Amerikaanse ingenieur, een lens voor smartphones uit die inzoomen naar een hoger niveau bracht. Nu komen onderzoekers aan de Universiteit van Houston met een gelijkaardig accesoire naar buiten, maar veel goedkoper. De productie van hun minilens kost minder dan 3 eurocent per artikel.

De lens, dat eigenlijk “de dotlens” wordt genoemd, kan je smartphone veranderen in een micrscoop. Want ze maakt het mogelijk om beelden tot 120 keer te vergroten. “Onze lens kan een smartphonecamera transformeren door ze gewoon aan te brengen zonder ondersteunende hechting of mechanisme”, beweren de Amerikaanse wetenschappers.

Het snufje is gemaakt van polydimethylsiloxaan (pdms), een kleurloze en stroperige vloeistof. De aantrekkingskracht tussen pdms en het glas van de eigenlijke lens van de smartphone zet de mini-lens stevig vast zonder dat het moeilijk wordt om het achteraf te verwijderen.

De onderzoekers startten een campagne op een online platform voor fondsenwerving, Indiegogo. Maar ze slaagden er niet in om met hun project het gewilde bedrag op te halen. Of de dotlens dus ooit op de markt zal verschijnen, is nog onduidelijk.