Daimler mag met eerste zelfrijdende vrachtwagen de openbare weg op

Daimler heeft in de Amerikaanse stad Las Vegas haar eerste zelfrijdende vrachtwagen onthuld. De Duitse autofabrikant kreeg ook de toestemming om de openbare weg op te gaan met de vrachtwagen in de staat Nevada.

World Premiere Freightliner Inspiration Truck

Daimler trok naar de Verenigde Staten omdat de Europese regeringen te traag zijn in het maken van een duidelijke regelgeving rond autonome voertuigen. Nevada daarentegen is een van de eerste staten waar autonome personenauto’s de openbare weg op mogen.

Het bedrijf wil met de vrachtwagen van kust tot kust rijden, maar daarvoor zal de technologie in veel meer staten geaccepteerd moeten worden. Tot nu toe mag het voertuig alleen zelfstandig opereren binnen de grenzen van Nevada.

“Autonome voertuigen moeten het aantal ongelukken door bestuurdersfouten drastisch verminderen. Op dit moment is 90% van de auto-ongelukken het gevolg van een fout van de bestuurder door vermoeidheid of afleiding,” legt Wolfgang Bernhard, CEO van Daimler, uit. “Vandaag onthullen we de eerste vrachtwagen die volledig autonoom zal rondrijden op de openbare weg.”