Doorbreekt Barcelona eindelijk de Beierse vloek?

De Champions League nadert het einde en nog vier clubs strijden om uiteindelijk handen op de beker met de grote oren te mogen leggen. Twee onder hen, Bayern München en Juventus, kunnen ondertussen de landstitel al op hun palmares schrijven, terwijl Barcelona en Real Madrid onderling moeten bepalen wie zich de beste van Spanje mag noemen. De Spaanse grootmachten kunnen nadien eventueel herkansen in de finale van de CL, aangezien ze elkaar misliepen in de halve finales. Real trekt naar Turijn, maar opmerkelijker is de terugkeer van Pep Guardiola naar Camp Nou.

Guardiola is onlosmakelijk verbonden met Barça. Als verdedigende middenvelder was hij een belangrijk onderdeel van het dominante Barcelona van de jaren ’90, dat onder Johan Cruijff zijn eerste Europa Cup I won in 1992.

In 2008 werd Guardiola trainer van de Blaugrana en hij won meteen alles wat er te winnen viel: de titel in La Liga, de Copa del Rey, de Champions League en alle bijhorende supercups. Pep was de jongste trainer om de Champions League te winnen en stond meteen bekend als succestrainer. Vier jaar en veertien trofeeën later zou hij Barcelona verlaten, om uiteindelijk bij Bayern München te belanden.

Guardiola had in Müchen ook al snel succes. Bayern sloot vorig seizoen af als bekerhouder en Deutscher Meister, maar ging wel zwaar onderuit tegen Real Madrid in de halve finales van de Champions League.

Dit seizoen oogt Bayern af en toe wisselvallig. De ploeg uit München verzekerde zich twee weken terug al van de Duitse titel. Sindsdien schakelde Dortmund hen echter uit in de beker en afgelopen weekend verloren ze – met vooral reservespelers – van Leverkusen. Het grote aantal blessures speelt ongetwijfeld mee. Sterspelers als Robben, Ribéry, Alaba en Badstuber zijn woensdag zeker afwezig. Spits Lewandowski liet op Twitter weten dat hij ‘klaar is voor de volgende uitdaging’, maar de hersenschudding en neus- en kaakbreuk die hij vorige week opliep, zouden hem wel eens parten kunnen spelen.

Barcelona heeft waarschijnlijk nare herinneringen aan de Duitse ploeg. De laatste keer dat beide teams elkaar troffen, in de halve finale van de CL in 2013, verloren de Catalen 4-0 en 0-3. Sterker nog, in acht ontmoetingen won Barça slechts één keer. Dat was in 2009, toen Barça, op weg naar hun vierde eindoverwinning in de CL, Bayern met 4-0 opzij schoof. Natuurlijk stond Guardiola toen aan het roer bij de Spaanse grootmacht.

Toch kan de wedstrijd voor Barcelona niet op een beter moment komen. De troepen van Luis Enrique lijken zich kiplekker te voelen. Dit weekend hielden ze nog een demonstratie tegen staartploeg Córdoba, die met 0-8 over de knie gelegd werd. Messi maakte zijn 50ste en 51ste doelpunt van het seizoen, Suárez registreerde zijn eerste hattrick in het shirt van Barcelona en Rakitic, Piqué en Neymar pikten ook een goaltje mee. Deze wedstrijd bracht de doelpuntenteller van het aanvallend drietal Messi, Suárez en Neymar maar liefst op 108 treffers. Barcelona weet de goal de laatste tijd staan. In elke Europese wedstrijd scoorden ze en met uitslagen als 6-0 en 0-8 de jongste weken kan je ervan op aan dat ze tegen Bayern er ook eentje inprikken.

Met nog drie wedstrijden te gaan en twee punten voorsprong op Real Madrid lijkt Barcelona op koers te liggen voor de Spaanse titel. De bekerfinale tegen Atletic Bilbao ligt bovendien al een tijdje vast. Enrique maakt dus kans om het eerste seizoen van Guardiola te evenaren en alles te winnen. Maar dan moet hij woensdag natuurlijk wel voorbij het Bayern van zijn oude ploegmakker.

Opmerkelijk detail: wanneer Bayern en Barça elkaar troffen in Europa, ging de winnaar ook aan de haal met de beker. De enige uitzondering daarop kwam in 1999, toen Bayern de overwinning uit handen gaf aan Manchester United in de toegevoegde tijd.

Barcelona – Bayern München, woensdag om 20u45