Samsung en Samsonite creëren slimme koffer

Elektronicabedrijf Samsung en reiskofferfabrikant Samsonite werken aan een slimme koffer die verbonden is aan de smartphone van de eigenaar en zichzelf kan inchecken in de luchthaven. Om het ontwerp zo volledig mogelijk te maken, werken ze samen met verschillende luchtvaartmaatschappijen zoals Air France, KLM, Lufthansa en Emirates.

In de koffer zit een chip met alle informatie over de eigenaar. Op die manier wordt inchecken minder stressvol en omslachtig. Een reiziger hoeft gewoon zijn koffer op een band te plaatsen en alle informatie, zoals naam van de reiziger, vliegbestemming en het gewicht van de koffer, wordt doorgegeven zonder dat de persoon zelf nog iets hoeft te doen.

Maar de koffer communiceert niet enkel met het personeel in de luchthaven. De koffer kan ook met de eigenaar communiceren. Het GPS-systeem aanwezig in de smartphone van de reizigers kan hen waarschuwen wanneer ze te ver van hun koffers verwijderd zijn. En datzelfde systeem wordt ook geactiveerd wanneer de koffer geopend wordt.

Voor de ongeduldigen onder de reizigers, kan de koffer een signaal zenden wanneer deze uit het vliegtuig wordt gehaald en op de bagageband wordt gelegd. Verloren koffers worden met deze nieuwe creatie verleden tijd.

Ramesh Tainwala, woordvoerder van Samsonite, beweert dat het hier niet stopt. Ze tasten ook af in hoeverre het mogelijk zou zijn om bagage te maken dat haar eigenaar volgt. Maar dat is nog niet voor morgen, want de beschikbare technologie is nog wat te zwaar. Motors wegen momenteel zo’n 20 kilogram en ze nemen een derde van de beschikbare ruimte in.

Of de slimme koffer dan wel voor de nabije toekomst is, blijft nog onduidelijk. Om een draagvlak te creëren voor dit concept, zouden alle luchthavens wereldwijd eenzelfde systeem moeten invoeren.