Overbevolkte kanalen door hoge woningprijzen in Londen

De Britse hoofdstad heeft al jaren te kampen met verschrikkelijk hoge huurprijzen, 2500 euro per maand voor een appartement van vijftig vierkante meter is er heel normaal. Daardoor zoeken steeds meer Londenaren voor een alternatief, een plekje op het water bijvoorbeeld.

In de laatste vijf jaar is het aantal woonboten op de Londense waterwegen met één derde gestegen, van 2,000 boten tot 3,000 boten en de vraagt stijgt nog steeds. Een populaire Facebook-groep, London Boaters, krijgt bijna dagelijks vragen voor informatie van mensen die plannen hebben om een boot aan te kopen of te huren.

Maar de Londense waterwegen hebben het moeilijk. “De waterwegen zijn niet ontworpen om over de hele lengte woonboten te hebben. Het stijgende aantal boten is een probleem omdat er zo een steeds hogere druk op het systeem komt,” aldus Joe Coggins, de woordvoerder van het Canal and River Trust, dat instaat voor de plaatselijke waterwegen.

De organisatie heeft extra personeel en vrijwilligers moeten zoeken omdat ze ook verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van de verplaatsingen van het groter wordend aantal woonboten. “De meeste eigenaren hebben een vaarbewijs, maar mogen wel maar twee weken aan één stuk op dezelfde plaats staan, dus moeten ze hun boot elke keer verplaatsen. Ook dubbel-aanmeren, de bootvariant van dubbel-parkeren, is een probleem.”

Een eenvoudige tweedehandsboot vind je, afhankelijk van het type, voor 20,000 tot 40,000 euro maar een nieuwe boot kost al snel 4,000 euro per meter. Ook heb je een licentie nodig, voor 700 tot 1,500 euro per jaar. En dan heb je nog verzekeringen, gas, batterijen, hout of kolen en onderhoud. Watertanks moeten gevuld worden en de toiletten moeten leeggemaakt worden. Maar toch is het nog steeds goedkoper dan een huis of een appartement in het centrum huren of kopen.