Nieuw spel maakt van je huis een ware horrorwoning

Schrikt het donker je soms af? Of ben je niet graag alleen thuis ’s avonds? Dan is het spel ‘Night Terrors’ niks voor jou.

Een groep computerspelontwikkelaars, genaamd ‘Novum Analytics’, ontwikkelden een spel “met toegevoegde realiteit”. Dat wil zeggen dat het gebruik maakt van live beelden van de omgeving en daar computergestuurde elementen aan toevoegt.

“Op dit moment worden zo’n spellen niet echt serieus genomen. Maar ze hebben veel potentieel. Zo’n spel zou in jouw leefwereld moeten kruipen. En dat is wat wij doen”, vertelt Bryan Mitchelll, een van de ontwikkelaars.

Het spel maakt gebruik van verschillende delen van je mobiele telefoon, zoals de camera, het LED-lampje, de microfoon en de gps. Met behulp van deze zaken stelt het een plan op van je huis. Er worden vier algoritmes ingeschakeld om uit te maken waar muren, deuren en plafonds zijn. Op die manier wordt het mogelijk om monsters in je huis te laten bewegen alsof ze echt in de omgeving zijn.

Om het spel te spelen, moeten de lichten uit. De speler houdt dan zijn smartphone voor zich, met het LED-licht aan, en beweegt zich zo voort in zijn of haar huis. De bedoeling van het spel is om een klein meisje te redden dat gemarteld wordt in een andere wereld.

Monsters en geesten, gecreëerd uit gefilmde clips van poppen en acteurs, komen je de weg versperren door op het scherm van je smartphone te verschijnen alsof ze werkelijk voor je staan. Omgevingsgeluiden maken het spel des te angstaanjagender. Met je hoofdtelefoon op, lijkt het alsof er werkelijk iemand in een andere kamer rondloopt of achter je staat te ademen.

Het spel maakt gebruik van iets wat als de meest veilige en comfortabele plek wordt beschouwd en verandert het in een nachtmerrie. “We creëren een ervaring die je de realiteit doet vergeten en die ertoe leidt dat je je afvraagt wat je speelt en hoe het systeem zo precies weet wat het doet”, klinkt het.

De ontwikkelaars willen nu steun verkrijgen via Indiegogo, een site voor fondsenwerving. Dat bracht al 11.431 Amerikaanse dollar van de te verzamelen 70.000 Amerikaanse dollar op.

Liefhebbers van zo’n angstige taferelen, hebben nog tot midden juni de tijd om geld te doneren. Eens het spel dan begin september 2015 op de markt zou komen, zou het voor vijf Amerikaanse dollar – of ongeveer 4,5 euro – te downloaden zijn.