Maak je smartphone onzichtbaar

Als je niet over magie beschikt lijkt de kans om effectief onzichtbaar te worden klein tot onbestaande. Maar geen reden tot paniek. Onderzoekers hebben nu een draagbaar systeem gecreëerd dat kleine objecten zoals je smartphone of je sleutels onzichtbaar kan maken.

De sleutel tot onzichtbaarheid ligt in het ombuigen van licht rond een object, waardoor het er dus schijnbaar niet meer is. Tot nu toe was deze technologie alleen maar beschikbaar voor erg kleine dingen, maar nu hebben wetenschappers aan het Technologisch Instituut in Karlsruhe, Duitsland, het ook op grotere schaal mogelijk gemaakt.

Het klassieke probleem waar onderzoekers mee te kampen krijgen als ze licht rond een object willen buigen is dat het licht een langere afstand moet afleggen. Dat moet dus gecompenseerd worden, anders is de sterkte zwakker en krijg je dus een donkerdere zone. Omdat ze de lichtsnelheid in de lucht niet kunnen aanpassen heeft het team een nieuwe stof bedacht die de lichtstralen zal vertragen. Eens ze vertraagd zijn kunnen ze weer versneld worden om zo de langere afstand te compenseren.

“Onze mantel maakt gebruik van de lagere snelheid die licht heeft in bepaalde materialen,” aldus Robert Schittny, de teamleider achter het project. “We vertragen het licht, maar kunnen het ook versnellen, zo is het geen probleem dat het een langere weg rond de koker moet afleggen.”

Het object dat je wil veranderen steek je in een holle metalen cilinder die op zijn beurt dan weer in een blok, gemaakt van de door de onderzoekers speciaal ontwikkelde stof, steekt. Als het licht even snel via de mantel als door het blok gaat dan wordt de cilinder onzichtbaar. De eerste publieke demonstratie vindt plaats op 13 mei, op de Conference on Lasers and Electro-Optics, in San Francisco.

Draagbare onzichtbaarheidsmantels zijn nog niet voor direct, tenzij je in een grote metalen cilinder in een blok siliconen wil rondlopen. Wel kan dit concept een aanzet zijn tot meer gesofisticeerde materialen die wel draagbaar zijn.