Belgen hebben een relaxte werkweek

Acht uur per dag werken en dan nog voldoende quality time doorbrengen met familie en vrienden. De ideale balans vinden tussen werk en privéleven lijkt een hele uitdaging. Toch hebben we in ons Belgenlandje niet te klagen.

Dat blijkt uit de meest recente update van de ‘Better Life Index’ van OESO. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling heeft wereldwijd meer dan 80.000 mensen bevraagd. En wat blijkt? In vergelijking met andere ontwikkelde landen zoals Nederland, Noorwegen, Canada, de Verenigde Staten en Australië, scoort België bovengemiddeld op het vlak van een evenwicht tussen werk en privétijd. Enkel Spanje en Denemarken doen het beter.

Zo werken we gemiddeld 1.574 uur in een jaar, een heel pak minder dan het OESO-gemiddelde van 1.765 uur per jaar. Er zijn bovendien maar weinig Belgen die enorm lange uren draaien. Slechts 4,4% werkt meer dan 50 uur, terwijl het OESO-gemiddelde op 9% ligt. Vooral mannen zijn de harde werkers: 6% van de mannen werkt meer dan 50 uur in de week, in vergelijking met 2% vrouwen.

Ook aan vrije tijd zouden we geen gebrek hebben. Zo staat België in de top drie van landen waar het meest aantal uren per dag besteed wordt aan ontspanning, persoonlijke verzorging, slapen en eten, met gemiddeld 15,7 uur per dag. Ter vergelijking: Turkije scoort het slechtste met amper 13,42 uur vrije tijd per dag, terwijl men in Denemarken het meest vrije tijd heeft (gemiddeld 16,1 uur per dag).

Verder is het inkomen hoger dan het OESO-gemiddelde (20.576,48 euro per jaar). En uiteraard kan je met geld geen geluk kopen, maar met een gemiddeld inkomen van 24.958 euro per jaar kunnen we wel al een hogere levensstandaard bereiken. Wel is de kloof tussen arm en rijk aanzienlijk: de top 20% van de Belgische bevolking verdient bijna vier keer zoveel als de armste 20% onder ons.

Al bij al besluit OESO dat het in België niet slecht gesteld is op vlak van de balans tussen werk en privéleven. Over het algemeen zijn we dan ook best tevreden met ons leven: 81% van de Belgen zegt meer positieve gevoelens – zoals trots en blijdschap – te ervaren per dag dan negatieve – zoals verdriet, verveling en bezorgdheid.