Apple intimideert grote muzieklabels om gratis versie Spotify te verlaten

Volgens technologiewebsite TheVerge zet Apple grote muzieklabels onder druk om hun muziek van Spotify te halen als de muziekstreamingdienst een gratis versie blijft aanbieden. Op die manier hoopt de technologiereus zijn eigen dienst Beats Music populair te maken. Het Amerikaanse Hof van Justitie zou de dubieuze praktijken van Apple inmiddels onderzoeken.

Spotify heeft een overeenkomst met verschillende muzieklabels om zowel gratis als betaalde content aan te bieden. Volgens de bronnen heeft Apple verschillende labels onder druk gezet om muziek alleen voor de betaalde versie beschikbaar te maken.

Naast Spotify heeft Apple ook YouTube in haar vizier. Volgens de bronnen heeft Apple aan Universal gevraagd of het zijn label niet meer gratis via de videodienst wil aanbieden. De verloren opbrengsten zouden door Apple zelf vergoed worden.

Apple doet dit alles om zijn eigen muziekstreamingdienst populair te maken. Die zal binnenkort gelanceerd worden en is gebaseerd op Beats Music. Volgens geruchten kunnen klanten kiezen uit twee soorten abonnementen: eentje van 10 dollar per maand en eentje van 15 dollar per maand.

Eerder beschuldigde Jay Z, de eigenaar van Tidal, Apple al van het opzettelijk vertragen van updates voor de app van de muziekstreamingdienst. Daarnaast gaat het gerucht dat Apple artiesten benadeelt die muziek op Tidal lanceren zoals Beyoncé en Rihanna.

De gratis variant van Spotify ligt al sinds 2014 onder vuur nadat Taylor Swift besloot om al haar muziek te verwijderen van de streamingdienst omdat ze er te weinig aan zou verdienen.