Formele kledij verandert manier waarop we denken

In jeans en T-shirt naar het werk kunnen gaan, het is voor velen tijd- en geldbesparend. Maar onderzoek uitgevoerd door wetenschappers aan de Colombia University en de California University in Amerika, toont aan dat er best wel voordeel kan verbonden zijn aan het dragen van formele kledij tijdens de werkdag.

Het dragen van een kostuum of een stijlvolle jurk zou de manier waarop we denken, veranderen. Met zo’n kledij zouden we ons beter kunnen focussen op het groter geheel. Denken op een abstract niveau is dan makkelijker.

“We zien het grote geheel beter. We focussen minder op de kleine details!”, legt Michael Slepin, geleerde aan de Columbia Business School, uit.

De onderzoekers lieten een groep studenten enkele testen uitvoeren die hun cognitieve processen meten. De ene groep kwam in “kleren die ze zouden dragen in de les”, terwijl de andere groep in “kleren die ze zouden dragen voor een sollicitatie” kwam.

Het experiment wees uit dat de laatste groep breder kon denken en meer overzicht had. Een stap verder denken was voor hen een minder groot probleem dan voor de andere groep.

“Formele kledij maakt de mensen machtiger, wat op zijn beurt leidt tot hoger, abstracter denken”, vertelt Slepain. “Bovendien heeft deze kledij een positieve impact op ons gemoed als we vinden dat het goed zit en er goed uitziet.”