Facebook plaatst Zweeds eiland midden in Noorwegen

Facebook werd in het verleden al beschuldigd van verschillende zaken, van weinig respect voor de privacy van zijn gebruikers, tot het censureren van onschuldige foto’s. Maar nog nooit ging het zo ver als nu. Het annexeerde een eiland met 50,000 inwoners en zette het neer midden in een ander land.

Een paar weken geleden begonnen de bewoners van het eiland Gotland, in de Baltische Zee, te merken dat hun berichten gemarkeerd werden alsof ze uit Noorwegen kwamen, en niet uit Zweden. Al snel realiseerden ze dat, als het van Facebook afhing, hun hele eiland in Noorwegen lag, in het midden van een rivier, ten noorden van de hoofdstad Oslo.

“Het is absurd,”  zegt Ulrica Fransson Ingelmark, de hoofdredacteur van een lokale krant. “Al weken wonen we blijkbaar in Noorwegen. Op het eiland hadden we er al veel over gepraat, maar niets veranderde. Nu hebben we erover geschreven en is het wereldwijd bekend, maar Facebook doet niets.”

Gotland 2

Julia Bendelin werkt voor een reclamebureau op het eiland en zegt dat de fout voor echte ongemakken zorgt. “Vorige week startte ik een Facebook-account voor mijn zoon, het eerste dat binnenkwam waren Noorse advertenties voor kinderen in Noorwegen.”

Mandarva Stenborg, vertegenwoordigt Facebook in Zweden, zegt dat ze, vier dagen nadat ze het probleem doorgaf, nog steeds op een antwoord wacht van de hoofdzetel. “Ik heb het intern aangekaart bij Facebook, maar ik heb nog geen reactie gekregen. Ik ga ervan uit dat ze het aan het bekijken zijn, maar ik heb dus geen idee wat de oorzaak van het probleem is.”

Ondertussen heeft Facebook de bezetting van het eiland beëindigd. Vanaf maandag was het eiland weer terug te vinden op zijn vertrouwde plek in de Baltische Zee.