Het ‘theezakje’ dat van je pilsje speciaalbier maakt

Een Amerikaans bedrijf beweert een ‘theezakje’ te hebben uitgevonden dat van een gewone pint een speciaalbier zal maken. Het zakje van Hop Theory bevat een mengeling van hopsoorten, fruitschillen en kruiden en zou je gewone pint tot een hoger niveau tillen in amper twee minuten.

Bobby Gattuso, die het bedrijfje startte in 2013, hoopt het drinken van bier compleet te veranderen. “Speciaalbier onderscheidt zich in smaak, maar is duur. Pils is goedkoper en caloriearm, maar mist dan weer smaak. Hop Theory zou van elk pilsje een speciaalbier kunnen maken.”

Ondanks dat Hop Theory bijna zijn crowd-funding doel heeft bereikt, wordt het project door professionele brouwerijen afgedaan als misleidend, omdat ze verschillende definities van ‘speciaalbier’ zouden hanteren.

Gespecialiseerde brouwers geloven er niet in om verschillende redenen. De meest-voorkomende reden is dat het binnen die korte tijdsperiode niet hetzelfde effect kan hebben. “Kwaliteitsbier  is duurder dan gewoon bier omdat tijdens het brouwproces tijdsbesparende trucjes vermeden worden. Daardoor duurt het drie tot zes maal langer om speciale bieren te brouwen, en dat zal je inderdaad in de prijs voelen,” aldus Hannah Rhodes van Honey Beer, een brouwerij die zich specialiseert in het brouwen van bier op basis van honing.