Vier trucjes die pijn bestrijden

Pijn gaat gepaard met ongemak en ongemak kan makkelijk escaleren in paniek. Maar we weten allemaal dat paniek niet helpt tegen de pijn. En pijnstillers ook niet altijd. Hier is een lijstje van zogenaamd ‘natuurlijke’ trucjes die je uit je pijn kunnen verlossen wanneer je het gevoel hebt dat je geen weg meer op kan.

1. Vingers kruisen

Je sloeg met een hamer op je vinger. Of je komt met je vinger tussen de deur te zitten. Allebei zeer pijnlijk en op die momenten denk je vaak dat dit het einde zal zijn. Panikeren en in huilen uitbarsten verzachten de pijn niet.

Je vingers kruisen wel. Dat ontdekten wetenschappers aan de University College London. Nadat ze hun proefpersonen een soort brandende pijn – die lijkt op de pijn die je ervaart wanneer je hand tussen de deur terechtkomt – in de vingers bezorgden, merkten ze dat deze pijn kon worden afgezwakt door de ene vinger over de andere te kruisen.

Wanneer dat gebeurt, wordt het brein eigenlijk misleid. Hoe je pijn voelt, is gerelateerd aan waar je het voelt. Door je vingers te kruisen, verander je de relatie tussen de vingers en dat brengt de hersenen in de war. Plots heb je niet meer het gevoel dat je met spoed naar het ziekenhuis moet worden overgebracht.

2. Muziek luisteren

Warm water wordt gemorst en je verbrandt je vinger. Het einde van de wereld is nabij. Tot je wat muziek opzet.

Onlangs werd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Plos One’ een studie gepubliceerd die aantoont dat een liedje de pijn kan temperen.

De onderzoekers lokten wat ongemak uit bij de proefpersonen door warmte aan te brengen op de huid. Diegenen die daarna naar hun favorietje liedje mochten luisteren, rapporteerden achteraf minder pijn dan diegenen die naar andere geluiden of naar stilte moesten luisteren.

3. Masseren

Erge hoofdpijn kan je volledig uitschakelen. Het minste geluid kan je dan tot wanhoop drijven.

Masseren is de boodschap. Geen pillen. Want onderzoek wees uit dat mensen die hun hoofd op de goede manier masseren minder hoofdpijn hadden dan mensen die een pil namen.

De goede manier, wat is dat dan? Wel, volgens het experiment, moet je met beide duimen een kleine druk uitoefenen op de basis van je hoofd, aan beide kanten van de wervelkolom. Dat moet met regelmaat gebeuren. Na een tijdje voel je je als herboren.

4. Fantaseren over voedsel

Deze is voornamelijk gericht aan de vrouwen. De reclames van tampons, maandverband en verschillende medicijnen liegen er niet om: menstruatiekrampen kunnen vreselijk zijn.

De volgende keer dat je er last van hebt, probeer dan eens te denken aan die heerlijke pot ijs die nog in de diepvries staat, die repen chocolade die nog onaangeroerd in de kast liggen of de smakelijke hamburger die je gisteren at.

Dat zal beter helpen dan echte beelden of gewoon rondlopen.