Zo eenvoudig kan een overstap zijn

Nood aan iets nieuw? Een overstap naar een andere bank, een voordeligere energieleverancier, een nieuwe telefoon… Het is een stap in het onbekende die sommige mensen niet durven nemen omdat ze vrezen voor administratieve rompslomp of verlies van gegevens. Maar die vrees lijkt volledig ongegrond, want tegenwoordig is het allemaal niet zo lastig meer. Om dat te bewijzen sommen we hieronder enkele overstappen op die moeilijk lijken, maar in werkelijkheid doodeenvoudig zijn.

Bankoverstap

Geeft een andere bank betere voorwaarden of is hun kantoor beter te bereiken? Je zou denken dat er heel wat bij komt kijken om je geld over te plaatsen maar dat valt goed mee. Wat je moet doen, is langsgaan bij je nieuwe bank met het formulier voor een bankoverstap. Binnen acht werkdagen wordt jouw vorige zichtrekening dan vereffend en jouw betalingsopdrachten worden ook overgezet. Bij een bankoverstap krijg je een nieuw rekeningnummer, dus breng mensen of instellingen die je regelmatig betalen (je werkgever, het ziekenfonds, je grootmoeder…) hiervan zeker op de hoogte! Je nieuwe bank geeft je waarschijnlijk nog een checklist zodat je zeker niets vergeet.

Nieuwe energieleverancier

Heb je een voordeligere energieleverancier gevonden? Stroom is stroom en overstappen is bovendien simpel en kosteloos. Je moet enkel een contract bij de nieuwe leverancier ondertekenen. Die contacteert dan de oude leveranciers en zij regelen de overdracht onderling. De netbeheerder zal je vragen voor de meterstanden, zodat de oude leverancier een eindafrekening kan maken. Als je de meterstanden niet doorgeeft, wordt de eindafrekenig gemaakt op basis van jouw gemiddelde gebruik. Een makkie dus!

Upgrade je smartphone

Vliegende GSM 2

Je oog laten vallen op een nieuwe smartphone? Vroeger was het een heel gedoe om al je nummers over te zetten en vandaag bevat je telefoon nog een pak data die je niet kwijt wilt. Je agenda, berichten, herinnneringen, foto’s, wifipaswoorden…. Het zou een omslachtig gedoe zijn om alles handmatig over te zetten. Gelukkig zijn er tal van apps die je kunnen helpen. Wie bijvoorbeeld overschakelt naar een Samsung kan gebruik maken van de handige Smart Switch app. Met Smart Switch wordt gegevensoverdracht een piece of cake, ongeacht je vorige toestel!

Andere gsm-operator

Betekent een nieuwe telefoon ook een nieuwe gsm-operator? Dat is een eitje en je nummer blijft hetzelfde. Een nieuw gsm-abonnement kan je zelfs online bestellen.  Je krijgt dan een contract en een nieuwe simkaart toegestuurd. Stuur het ingevulde contract met de nodige paperassen terug en wacht tot je geen signaal meer hebt op je oude simkaart. Vanaf dan kan je je nieuwe simkaart gebruiken.
Opgelet: wie overstapt van een herlaadkaart naar een abonnement verliest de resterende waarde op de herlaadkaart. Een abonnement kan je vaak pas kosteloos opzeggen na zes maanden. Als je eerder opzegt, kan het zijn dat je een opzegvergoeding moet betalen.