Spring op de fiets en vertrek op vakantie!

Doorheen heel België wordt er naarstig gewerkt in garages en tuinhuizen: kettingen worden gesmeerd, banden worden opgepompt en zadels worden tot op de millimeter versteld. Kortweg, het fietsseizoen trekt weer op gang! Waarom zou dat moeten stoppen als je op vakantie vertrekt? Smeer de benen in en haal je stalen ros van stal voor een sportieve fietsvakantie. Nog geen bestemming op het oog? Geen nood! Hieronder sommen we enkele ideale plekjes voor een fietsvakantie op.

                 Spanje

Spanje biedt een grote diversiteit voor wielerfanaten. Het bergachtige landschap zorgt niet enkel voor een stevige uitdaging voor wielrenners, ook mountainbikers kunnen zich er volledig laten gaan. Bovendien hoort een heuse wielerstage voor gevorderden er ook tot de mogelijkheden. Een kleine greep uit het aanbod:

Voor amateurs

Liefhebbers van de wielersport kunnen prima terecht in Calpe, veruit het mooiste gebied aan de Costa Blanca. Met meer dan 300 dagen zon per jaar en de machtige bergketen Sierra de Aitana in de buurt, zal het je niet verbazen dat Calpe  één van de snelst groeiende fietsregio’s, zowel voor amateur als professionele fietsers, is. De grote variëteit aan ritten betekent dat ook minder fanatieke fietsers hier kunnen genieten.

Net als Calpe kan Tenerife pronken met een gevarieerd landschap. Tal van voorgekauwde ritten vallen daarom onder de noemer ‘ontspanning door inspanning’. Ze kunnen pittig zijn, maar ontspanning staat voorop. Bovendien schommelt de temperatuur op het eiland het hele jaar door tussen 15 en 30°C. Het ganse jaar heerst er dus aangenaam fietsweer.

Voor geoefende wielrenners

Tenerife leent zich ook uitstekend voor meer geoefende fietsers dankzij de Pico del Teidi, een berg waarvan de top op 2325 meter hoogte ligt. 1000 tot 3000 hoogtemeters en stijgingspercentages tussen 3 en 8% zijn de juiste ingrediënten voor een uitdagende fietstocht. Tourwinnaar Bradley Wiggins is ook lovend over deze regio. “De omgeving van de Pico del Teide is uniek. We krijgen hier te maken met hoogte en hitte en de wegen zijn meestal verlaten”, aldus de voormalige profrenner.

Echte klimgeiten moeten een eiland verder zijn, op Gran Canaria. Wie hier komt fietsen beschikt best over een goede basisconditie en een stevig stel klimmersbenen, want de gemiddelde stijgingspercentages tussen 7 en 12% (met uitschieters tot 15%!) zijn niet mals. Inspanningen worden hier echter steeds beloond met spectaculaire panaroma’s. De wegen zijn bovendien in uitstekende staat en het verkeer in het binnenland kan je rustig noemen. Een wielerparadijs dus.

Wie zijn conditie echt wil trainen kan zelfs een kleinschalige maar professionele wielerstage in Mallorca overwegen. Mallorca is al jaren een topbestemming voor wielerstages dankzij het afwisselende parcours, een uitstekende hotel- en fietsinfrastructtur, een zacht klimaat in het voorjaar en de relatief korte vluchttijd.

Voor mountainbikers

De ‘barancos’ of diepe valleien op Gran Canaria zullen menig mountainbiker doen watertanden. Het landschap wisselt vruchtbare valleien af met droge vulkaanlandschappen en een groot aantal stuwmeren. De trails gaan vooral off-road via rotspaden door dennenwouden of door diepe zanderige tracks, met technische passages langs de bergkam, die je tot bij ingeslapen bergdorpjes brengen.

                Turkije

Nabij Side, aan de Turkse rivièra, ligt het kolossale Taurusgebergte. De beboste heuvelruggen vormen een schitterend decor voor een ontdekkingstoch die je langs antieke resten, zoals de ruïnes van Seleukia en Aspendos, uit lang vervlogen tijden brengt. Golvend asfalt wordt regelmatig afgewisseld door mooie off-road stroken op verlaten aarde en rotswegen met af en toe een technische daling. Wie zichzelf wil uitdagen, moet zeker de klim naar de Oymapinar Baraj eens proberen. De stevige beklimming voert je naar een dam en een grandioos meer en is zelfs voor getrainde fietsers geen makkie.

                Marokko

Marokko lijkt niet de meest evidente keuze voor een fietsvakantie maar kan je toch aardig verrassen, zeker in het voorjaar wanneer de temperaturen wat milder zijn. De streek rond Agadir, aan de voet van het Midden-Atlasgebergte, is het decor voor prachtige ritten, zowel met de racefiets als met de mountainbike. Het klimaat is er vergelijkbaar met dat van de Canarische eilanden, maar een pak minder winderig. Een ideale locatie voor een fietstocht dus!

In de badplaats Agadir heb je de keuze: blijf je bij de vlakke stroken voor een recreatieve fietstocht of zoek je toch de verkeersarme, heuvelachtige wegen van het binnenland, met hier en daar zelfs kleine cols, op?

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen de wegen links te laten liggen en de off-road paden op te zoeken. Je rijdt dan door een gebied waar je typische arganbomen, berberdorpjes en talrijke oases aantreft. De zwaardere routes vergen natuurlijk meer fysieke inspanning, maar kennen vaak mooie panorama’s en heerlijke afdalingen als beloning.

Plan je een vakantie in het gezelschap van jouw trouwe stalen ros? Ga zeker eens langs bij een vakantiewinkel van Neckermann. De reisorganisator kan zich met recht en reden een specialist in fietsvakanties in het buitenland noemen.