Metro Photo Challenge: Onze winnaar in New York

door
Kevin
Leestijd 1 min.

Voor de eerste keer sinds de start van 's werelds grootste fotowedstrijd, tien jaar geleden, kaapt een Belgische deelnemer de hoofdprijs weg. De Metro Photo Challenge kent winnaars in drie categorieën: 'Magie van de stad', 'Ontsnapping uit mijn stad' en ' Groen Leven'. De laatste categorie werd opgedragen aan de Verenigde Naties en wil het grote publiek sensibiliseren voor het werk van steden in de strijd tegen tegen klimaatverandering.

In die categorie ging onze landgenoot Bernard Caelen, alias Irving S.T. Garp aan de haal met de hoofdprijs voor zijn foto 'Graine de pavé'. Zijn krachtige foto leverde hem een reis naar New York op.

'Graine de pavé' van Bernard Caelen

Een citytrip vol ontdekkingen voor Bernard Caelen. Zo kreeg hij een speciale rondleiding in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. "We hadden zelfs de eer om secretaris-generaal Ban Ki-Moon te ontmoeten", zei Caelen, die ook verwelkomd werd door onder-secretaris-generaal Cristina Gallach. "We wisselden een paar woorden in het Frans en ik was verrast te ontdekken dat mevrouw Gallach België zeer goed kent. Ze houdt blijkbaar van Bergen en het natuurhistorisch museum daar", voegt Caelen nog toe.

En dat is niet alles. De winnaars hebben ook voormalig burgemeester Michael R. Bloomberg ontmoet en zagen hun winnende foto geprojecteerd op grote schermen van een tv-studio. Over het Bloomberg Building zegt Caelen dat hij "nog nooit zoveel ontspannen en lachende mensen, die blij waren om te werken, had ontmoet."

Het was natuurlijk ook een ideale reis om zijn passie voor fotografie uit te oefenen. Op Times Square kreeg Caelen van de gids nog een cursus over foto's met een lange sluitertijd. Van de onvergetelijke reis zal hij zich vooral de "eeuwigdurende gejaagdheid" herinneren. "Het lijkt erop dat iemand hier op 'fast forward' heeft gedrukt", besluit Bernard Caelen.

Foto's: Bernard Caelen