Na 22 jaar nog eens een Belgische ploeg in een Europese halve finale?

Na het scoreloze gelijkspel in een volgepakt Jan Breydelstadion ligt de weg naar Europese glorie nog steeds open voor Club Brugge, al zal het flink aan de bak moeten in Kiev. Nadat Club dit weekend Anderlecht versloeg en zijn leiderspositite versterkte, zal het zijn Europese reputatie ook willen bevestigen. Blauwzwart is immers al 15 wedstrijden ongeslagen in de Europa League en heeft met 19 opeenvolgende deelnames een record beet. Al zal Dnipro, dat al een indrukwekkend parcours aflegde, waarschijnlijk roet in het eten willen gooien.

Het zag er nochtans een tijdje niet goed uit voor Brugge afgelopen weekend. Het moest de eerste helft tegen Anderlecht vooral ondergaan. Een hakje van Mitrovic, dat dankzij de benen van Timmy Simons de netten vond, opende de score in de topper van zondag. De Serviër had voor rust nog een enorme kans maar besloot centimeters naast.

Na de pauze kwam Blauw-zwart sterker uit de startblokken, maar Anderlecht bleef gevaarlijk. Een onkarakteristieke fout van Ryan bracht Praet in positie voor open goal, maar de Gouden Schoen slaagde er ook niet in de voorsprong te verdubbelen. De inbreng van Obbi Oulare, die tegen Dnipro ook al sterk speelde, bleek het kantelpunt voor Brugge. De 19-jarige spits versierde een hoekschop en buffelde die staalhard tegen de netten. Tien minuten later was het weer prijs, toen Vazquez Anderlecht verraste met een snel genomen vrije trap, die Vormer voorbij Proto duwde. Een overwinning tegen de eeuwige rivaal en een voorsprong van twee punten op de nummer twee in het klassement: Club kan vol vertrouwen naar Kiev.

Dnipro Dnipropetrovsk heeft echter ook een goed weekend achter de rug. De nummer drie van de Oekraïense Premier League schoof Olimpik Donetsk zonder al te veel moeite aan de kant. Konoplyanka, Kalinic, Douglas, Luchkevych, Kankava en Rotan mochten na hun exploten in de Europa League rusten op de bank. Doelman Boyko was er ook niet bij, al had zijn vervanger ook niet veel te doen.

Na een kwartier zette Bliznichenko de 0-1 op de bordjes, waarmee het startschot voor een doelpuntenkermis was gegeven. Voor de pauze was Seleznyov nog twee keer trefzeker. Sterspelers Konoplyanka en Kalinic vielen nog in en pikten snel een goaltje mee. Eindstand 0-5. Een mooie score, al leek Olimpik Donetsk, met slechts één gekadreerd schot, niet veel weerwerk te leveren. Na sterke prestraties in Brugge en Donetsk zal Dnipro ongetwijfeld gemotiveerd aan de aftrap verschijnen.

De wedstrijd wordt de derde uitgave tussen Club en Dnipro. Voor het gelijkspel in het Jan Breydelstadion, speelden beide ploegen één keer tegen elkaar. Dat was in 2004, in de toenmalige UEFA Cup. Club verspeelde toen in 1-2 voorsprong in Dnipropetrovsk om uiteindelijk met 3-2 te verliezen. Dnipro won toen de groep, Brugge verliet de competitie op de vierde plaats.

Blauw-zwart kan echter geschiedenis schrijven als het voorbij Dnipro geraakt. Het is van 1993, toen Royal Antwerp FC won tegen Spartak Moskou, dat een Belgische ploeg een halve finale op Europees niveau haalde. De laatste halve finale van Club Brugge komt uit het seizoen daarvoor, ook in de Europacup II.  Brugge ging toen voor de bijl tegen Werder Bremen, nadat het eerder al Atlético Madrid had uitgeschakeld. Bovendien is Club Brugge de enige Belgische ploeg die ooit de finale van de Champions League behaalde. In 1978, in de toenmalige Europa Cup I, verloren de mannen van Ernst Happel tegen Liverpool in het legendarische Wembley Stadium.

Dnipro is echter geen vreemde in de competitie. De laatste jaren haalden de Oekraïners steeds de groepsfase, die ze dan ook overleefden. Dit jaar overtreft  Dnipro zichzelf. Na een tweede plaats in de groepsfase schakelden ze niet enkel Grieks kampioen Olympiacos uit, ook de Europese campagne van Nederlands kampioen Ajax strandde tegen Dnipropetrovsk. Club moet dus een resultaat halen tegen een geduchte tegenstander. Als ze hun gloriedagen echt willen herbeleven, zouden ze toch voorbij Dnipro moeten geraken, om dan een echte klepper te loten.

Dnipro Dnipropetrovsk – Club Brugge, aftrap donderdag om 21u05.