Online keuzehulp voor borstkankerpatiënten

Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de universiteit van Maastricht (UM) presenteren vandaag een online keuzewijzer die borstkankerpatiënten helpt te bepalen welke behandeling het best bij hen past.

Patiënten die de diagnose krijgen, ontvangen op dat moment zeer veel informatie. Maar omdat de impact van het verdict zo groot is, blijft vaak maar weinig van deze gegevens hangen. Dat gebeurt ook wanneer de arts alles goed communiceert.

Om patiënten de tijd te geven om alles rustig in zich op te nemen en beheerst te beslissen over de behandeling, ontwikkelden verschillende artsen van het azM een ‘interactieve keuzehulp’.  De keuzewijzer laat de patiënt online zien wat de behandelmogelijkheden zijn en welke voor- en nadelen er aan elke keuze vasthangen.

Op basis van de eigen voorkeuren, kan de patiënt een persoonlijke route uitstippelen. Deze route dient als een soort samenvatting die de patiënt dan kan meenemen naar het volgende gesprek met de dokter.

Het project zit nog in een testfase, maar heeft wel de bedoeling om in een groot aantal ziekenhuizen gebruikt te worden. Een vergelijkbare hulp werd al ontwikkeld voor mensen met prostaatkanker door Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC St Radboud) in Nijmegen.