De mooiste plekjes voor een duikvakantie

Een vakantie is het ideale moment om eens iets nieuw te ontdekken. De oude, vertrouwde wereld aan wal is dagelijkse kost maar de echte magie ligt onder de zeespiegel. Daar gaat er een toverachtige onderwaterwereld voor je open, met spectaculaire koraalriffen, adembenemende uitzichten en exotische vissen. Hieronder sommen wij de mooiste plekjes op voor een vakantie diep onder de zee.

Egypte

Voor gevarieerde duiken moet je niet ver gaan. Egypte beschikt over enkele van de mooiste duikgebieden van de wereld. Zo heb je Sharm elk Sheikh, een mondaine badplaats ten zuiden van de Sinaïwoestijn, waar dagelijks boten vertrekken naar beschermde natuurparken op de bodem van de Rode Zee.

Dahab is dan weer een prima uitvalsbasis voor duikers die de Rode Zee willen verkennen, maar het massatoerisme liever vermijden. Met een kameel kan je naar het anders moeilijk te bereiken, authentieke natuurpark Ras Abu Galum reizen. Daar vind je, zowel boven als onder water, pareltjes van de natuur.

Wie een avontuurlijke en duurzame duikvakantie wil, kan terecht bij de duikkampen van Red Sea Diving Safari nabij Marsa Alam. Deze organisatie is al lange tijd actief op het  vlak van milieubescherming en een pionier in Egypte op vlak van duurzaam toerisme.

Jordanië

Vanuit Jordanië kan je het onderwaterleven van de Rode Zee ook ontdekken. Aqaba biedt vanuit Jordanië de enige doorgang naar dit duikersparadijs. Doordat de meeste riffen in Tala Bay al in de jaren ’90 werden uitgeroepen tot beschermd natuurgebied, zijn vissen en ander zeeleven hier overvloedig aanwezig. Een belangrijke trekpleister is het wrak van de Cedar Pride. Dit voormalige vrachtschip werd in 1985 op de bodem gelegd als een kunstmatig rif en biedt nu een kleurenweelde met koralen en rifvissen.

Cabo Verde

Cabo Verde is niet enkel geschikt voor een geslaagde zon, zee en strandvakantie, sportieveling kunnen hier ook hun passie uitoefenen. Wie wil duiken, gaat het best naar Sal. Dat eiland beschikt over zo’n 19 verschillende duikplaatsen, die variëren van 11 tot 45 meter en gekenmerkt worden door rotsformaties, grotten, overhangen en hier en daar een scheepswrak.

Een absolute aanrader is de grot Buracona, met als hoogtepunt een sterke lichtbundel die door een opening zijn weg onder water vindt. De vaak sterke stroming in Cabo Verde zorgt er bovendien voor dat de exacte duiklocatie pas gekend is enkele minuten voordat je in het water gaat, wat alles natuurlijk een tikkeltje spannender maakt.

Malediven

Een andere eilandengroep waar je heerlijk kan duiken, is de Malediven. Scholen kleurrijke tropische rifvissen, koraalduivels, barracuda’s, walvishaaien, mantas, murenes, adelaarsroggen, haaien… Je vindt het allemaal op deze archipel in de Stille Oceaan. Zelfs als je geen gebrevetteerde duiker bent, kan je dankzij duikcursussen in het kristalheldere water hier terecht voor een onderwateravontuur.

Thailand

Wie verder wil genieten van de pracht en praal op de zeebodem kan dat ook in de Andamanse Zee, langs de kusten van Thailand.  Rondom Phuket, het grootste eiland van Thailand, heb je tal van duiklocaties voor beginners en meer ervaren duikers. Onder het zeeoppervlak kan je je vergpapen aan kleine grotten, rotsformaties, koraaltuinen en heel wat tropische vissen, zoals zeepaardjes, luipaardhaaien en af en toe zelfs een manta.

Ook Khao Lak is een ideale uitsvalsbasis voor een duikvakantie. Daguitstappen naar de Similan eilanden of een trip naar Richelieu Rock, Koh Tachai en Koh Bon behoren hier tot de mogelijkheden. De regio behoort vanzelfsprekend tot één van de mooiste duikgebieden van de wereld. Een liveaboard, waarbij je enkele dagen op een schip verblijft en vaak gaat duiken, is hier een absolute aanrader.

Mexico

De golf van Mexico is ook omgeven door schitterende duikplaatsen. Aan de ene kant heb je zee, waar je de riffen van Cozumel vindt, aan de andere kant kan je de befaamde Cenotes in het binnenland verkennen.

Het gigantsiche riffenstelsel rond Cozumel strekt zich uit van de Golf van Mexico tot aan Honduras. Beroemde oceanografen, waaronder Jacques Cousteau, roemde deze riffen al voor hun schoonheid en diversiteit aan onderwaterleven.

Playa del Carmen is een speciale plaats voor duikers, dankzij de extra dimensie die de cenotes toevoegen. Dat zijn meren, die (deels) ondergronds liggen en toegang verschaffen tot een gigantische grottenstelsel met ondergrondse rivieren. Die rivieren hebben nog een extra bezienswaardigheid: het halocline effect.  Dat is een fenomeen dat onstaat door toevoer van zout zeewater in een zoetwaterrivieren. Het zoete grondwater drijft in een zeer dunne laag op het zoute water, wat zorgt voor een uniek effect.

Ben je al op zoek naar extra plaats in je koffer voor flippers en een duikbril? Spring voor je vertrek binnen bij in een vakantiewinkel van Neckermann. De vakantieplanner heeft een ruim aanbod aantrekkelijke duikpakketten op de mooiste locaties.