Wetenschappers vinden eindelijk verklaring voor mysterieus geluid van de Aarde

door
Roald
Leestijd 2 min.

Het mysterie dat The Hum heet, kan eindelijk opgelost worden. The Hum is een vreemd zoemend geluid dat uitgaat van de Aarde en al meer dan veertig jaar mensen verbijstert. Het geluid is besproken over de hele wereld en haalde ook de krantenkoppen in Europa. In het Verenigd Koninkrijk wordt het geluid The Hum genoemd of wordt er naar verwezen met 'fenomeen'.

Het meest bekende voorbeeld van The Hum is de zogenaamde Bristol Hum in de late jaren 1970. Verschillende kranten vroegen aan lezers in de stad of ze The Hum hadden gehoord en ten minste 800 mensen antwoordden bevestigend. Volgens de BBC kregen sommigen last van hoofdpijn en bloedneuzen door het geluid.

The Hum wordt het vaakst beschreven als een "diesel auto die stationair draait in de verte". Het is een gekmakend geluid dat bepaalde mensen tot waanzin heeft gedreven.

De oorzaak van het geluid werd onder andere geweten aan lekkende leidingen, zendmasten, windmolenparken en communicatie tussen onderzeeërs. Zelfs het paringsritueel van bepaalde vissoorten werd opgeworpen als bron van het geluid.

Artsen beweerden dat mensen die het geluid hoorden hoogstwaarschijnlijk tinnitus hadden.

De zoektocht naar de waarheid is wellicht voorbij nu onderzoekers beweren dat The Hum te wijten is aan micro seismische activiteit op de zeebodem dankzij de golven wat onze planeet doet trillen en het dreunende geluid produceert.

"De druk van de golven op de zeebodem genereren seismische golven die ervoor zorgen dat de Aarde trilt," zei Frabrice Ardhuin, een onderzoeker bij het Centre National de la Recherche Scientifique in Frankrijk.

Het geluid duurt tussen de 13 en 300 seconden. Het wordt gehoord door een relatief klein deel van de mensen, die gevoelig zijn voor het gezoem, en ook door seismische instrumenten. "We hebben een grote stap gezet in het verklaren van het mysterieuze signaal, waar het vandaan komt en waardoor het geproduceerd wordt," zei Ardhuin.