Wetenschappers vragen de hulp van het volk om de spreeuw te redden

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

Tijdens de herfst en de winter is het telkens weer een indrukwekkend fenomeen. Duizenden spreeuwen die als een geheel voor een indrukwekkend spektakel zorgen. Maar wetenschappers hebben geen sluitende verklaring waarom de vogels dit doen. Al decennia lang doen verschillende hypotheses de ronde, maar zeker zijn ze niet. De wetenschappers hopen om een verklaring te vinden waarom de vogelsoort er zo op achteruit gaat. Sinds de jaren zeventig daalde het aantal spreeuwen met 66%.

Ondanks dat er geen sluitende verklaring voor het fenomeen is zijn er wel verschillende populaire hypotheses. Maar volgens professor Anne Goodenough van de universiteit van Gloucestershire is de populairste verklaring dat de vogels het doen als verdediging. "Een belangrijke theorie is het idee van veiligheid door aantal. Spreeuwen zijn kwetsbaar tegen roofvogels zoals de slechtvalk of de uil. Door in een grote groep te vliegen is het voor roofvogels veel moeilijker om er één slachtoffer uit te kiezen."

Een andere theorie meent dan weer dat de vogels het doen voor de warmte die vliegen in groep creëert. Ook wordt gezegd dat de vogels samenkomen om informatie te delen over goede broedplaatsen.

Theorieën genoeg, maar zekerheid is er dus niet. Volgens Goodenough is er nog niet genoeg onderzoek gedaan naar de spreeuwenwolken, en wanneer er onderzoek gebeurt is het vaak gefocust op maar twee of drie locaties. "Wat we willen doen met onze volkstelling is de kracht van het volk gebruiken om zo te zien wat er over heel het land gebeurt."

Het project zal mensen vragen om bij te houden waar en wanneer de spreeuwenwolken zich vertonen, maar ook wat voor weer het is, hoe warm het is en wat de vogels achteraf doen. "Begrijpen waar en wanneer het spektakel zich vertoont kan verder inzicht brengen in waarom de spreeuwenpopulatie achteruit gaat. En dus hopelijk ook een oplossing geven over hoe we ze het best kunnen beschermen."