Gentenaars overtuigen winkels Bitcoin te gebruiken

Dit weekend houdt de organisatie ‘Gent Bitcoinstad’ een startevenement. «We willen zoveel mogelijk mensen in Gent in contact laten komen met Bitcoins», aldus initiatiefnemer Robbert Coeckelbergh.

‘Gent Bitcoinstad’ is een initiatief van zes jongeren die zich vrijwillig inzetten voor de verspreiding van de Bitcoin, de digitale munt die de laatste jaren furore maakt. «Weinig mensen gebruiken de munt in Gent omdat ze er bij niet veel handelaars mee kunnen betalen», legt Coeckelbergh de problematiek uit. «Maar anderzijds accepteren weinig handelaars bitcoins omdat weinig klanten er gebruik van maken.»

De initiatiefnemers van ‘Gent Bitcoinstad’ willen die kloof dichten. De voorbije maanden gingen ze van deur tot deur en wisten ze bijna dertig handelaars te overtuigen om een zogenaamde Bitkassa te installeren. Het gaat om zeer diverse zaken zoals cafés, restaurants, maar ook een schoonheidsspecialiste of een computerspecialist. Dankzij de Bitkassa kunnen klanten via hun gsm met bitcoins betalen, waarna de handelaar het bedrag desgewenst in euro op zijn rekening ziet verschijnen. Een belangrijk verschil met systemen als bancontact is dat er geen bijkomende kosten zijn.

Bitcoinautomaat

«We hebben eerder al een evenement georganiseerd voor handelaars», legt Coeckelbergh uit. «Nu richten we ons op de gebruikers. Zaterdag kunnen mensen kennismaken met betaling via Bitcoin. Er zal ook een Bitcoinautomaat zijn waar men cash geld in kan steken in ruil voor Bitcoins. Die verschijnen dan op je gsm.» Zulke automaten (foto) zijn wereldwijd al her en der te vinden. Ook in België staan er enkele. De organisatoren voorzien ook een wandeling langs de deelnemende handelaars.

Coeckelbergh maakt zelf ook gebruik van de munt. «Onder vrienden betalen we elkaar regelmatig met Bitcoins. Dat kan erg eenvoudig via mobiele telefoons. Ook online koop ik geregeld met Bitcoin. Zo aanvaarden bedrijven als pizza.be of Mobile Vikings al lang Bitcoins.»

Jelle Mampaey