6 fouten die je maakt onder de douche

door
annemie
Leestijd 2 min.

Douchen. Iedereen doet het (hopelijk) meermaals per week, als het al niet dagelijks is. Maar al dat inzepen, insmeren, afspoelen en genieten kan je huid serieus toetakelen.

"Het grootste probleem dat we zien is een droge huid en jeuk, later kan dat ontwikkelen tot eczeem," zegt Patricia Farris, dermatologe en professor in New Orleans. "Daarom moet je nadenken over hoe je doucht."

Fout 1: Heet water gebruiken. Veel mensen denken dat een hete douche goed is om je spieren te ontspannen, maar voor je huid is het nefast. "Ten eerste verwijdert het veel van je natuurlijke oliën (net zoals je vettige potten ook makkelijker afwast met warm water). Ten tweede brengt warm water je bloedcirculatie dichter bij je huidoppervlakte, dat is waarom je rood wordt. Daardoor kan jeuk of zelfs uitslag ontstaan.

Fout 2: Té lang douchen. Langer douchen dan 10 minuten is zeker af te raden. Naast het nadelige effect op het klimaat is het ook slecht voor je huid. Lange douches drogen je huid sterk uit.

Fout 3: Sterk geparfumeerde zeep gebruiken. De ingrediënten van deze producten kunnen ook een uitdrogend effect hebben.

Fout 4: Je hele lichaam inzepen. Zeep is gemaakt om vuiligheid en oliën weg te spoelen. Beperk de zeep daarom tot de 'vuile' lichaamsdelen, zoals je gezicht, je oksels, je voeten, ... Je armen en je benen wassen met zeep als ze niet vuil zijn zullen ze alleen maar nodeloos uitdrogen.

Fout 5: Geld verspillen aan 'natuurlijke' producten. Als je bezorgd bent over hoe zeepproductie de aarde beïnvloed, koop gerust organische producten. Maar als je het voor het schoonheidsvoordeel doet dan laat je ze beter staan. Dermatologe Farris legt uit: "Het woord 'natuurlijk' betekent niet veel. De beste producten komen trouwens vaak van de grote bedrijven (Proctor & Gamble, Johnson & Johnson, ...) zij doen meer research en ze hebben ook het geld om voor bepaalde licenties te betalen.

Fout 6: Dagelijks je haar wassen. Het beste is dat je het maar een paar keer per week doet. Zeker niet meer dan 4 keer. Shampoo gebruiken zorgt ervoor dat je haar uitdroogt en dus fragieler wordt. Gewoon spoelen kan minder kwaad, maar elke dag shampoo gebruiken is dus 'not-done'.