Mieren lossen fileprobleem op door sneller te lopen

door
Roald
Leestijd 2 min.

Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit van Potsdam blijkt dat mieren een oplossing hebben gevonden voor het fileprobleem. De insecten vermijden opstoppingen door hun wandelsnelheid te verhogen wanneer het druk is op hun wandelroutes.

Wanneer veel mieren tegelijk over een smal paadje lopen, verhogen de dieren hun snelheid met 25%. Daardoor ontstaan er zelfs bij grote drukte geen files op de routes die de insecten het meest gebruiken. De onderzoekers bestudeerden het loopgedrag van een mierenkolonie door ze te filmen.

Af en toe zorgden de wetenschappers voor grote drukte in een bepaald gebied door voedsel langs de route te plaatsen. Daarna bestudeerden ze hoe de mieren dat probleem aanpakten. Uit de beelden bleek dat de insecten hun snelheid verhoogden om files te vermijden.

Geen enkele keer resulteerde die aanpak in een groot probleem. Wel waren er soms kleine incidenten waarbij twee mieren op elkaar botsten. Volgens Christiane Hönicke, de hoofdonderzoeker van het team wetenschappers, kan het verkeersgedrag van de mieren uiteindelijk leiden tot innovaties bij het verkeer op de snelwegen.

Hönicke is van plan om vervolgstudies te doen naar de loopsnelheid van de dieren in verschillende situaties.

In India werd eerder al onderzoek gedaan naar het loopgedrag van mieren. Daar ontdekten wetenschappers dat de dieren minder vaak van hun looplijnen afwijken als het druk is. Volgens Apoorva Nagar kan de mens echter niet alle gewoonten overnemen van de insecten, want de dieren blijken zich totaal niet druk te maken om ongelukken en botsingen.