Zie jij het verschil tussen een echte lach en een valse?

door
Online redactie
Leestijd 1 min.

'Een lach is een universele welkom,' schreef auteur Max Eastman ooit. Maar hoe zeker kan je zijn dat een lach oprecht is? Het antwoord is de empathie-test gecreerd door psycholoog Richard Wiseman, deze gaat na hoe groot onze capaciteit om gevoelens van anderen aan te voelen is.

Een fotograaf vroeg een proefpersoon zich voor te stellen dat ze iemand ontmoeten die ze niet graag hebben en dus te doen alsof ze glimlachen. Later zette hij de proefpersoon samen met een echte vriend en terwijl zij een gesprek voerden registreerde de fotograaf de echte glimlach van de proefpersoon.

De vraag is: kan jij het verschil bepalen? "Als je weinig empathisch bent is het erg moeilijk om het verschil te zien tussen de twee foto's," zegt professor Wiseman. "Gemiddeld gezien heeft ongeveer 60% van de mensen het bij het rechte eind. Mensen die feesten doen het met 66% zelfs ietsje beter. Ook scoren -40-jarigen hoger dan +40-jarigen.

Bij de bovenstaande foto's is de rechtse lach de valse. "Je gebruikt meer spieren in je gezicht als je echt lacht, en dat zie je op deze foto's in de lijnen rond de ogen van de proefpersoon," aldus Wiseman.