Ardèche, natuurschoon in la douce France

De Franse weken van Neckermann lopen stilletjes aan ten einde. Wie dus nog een vakantie in Frankrijk wil boeken met 50% korting moet er snel bijzijn. Weet je niet waar naartoe in het land van wijn en kaas? Wil je ontsnappen aan de stedelijke drukte en in alle rust genieten van ongerepte natuur en charmante dorpjes? Tussen de Auvergne, de Cévennes en de vallei van de Rhône ligt het wilde landschap van de Ardèche. Het leven is hier gezapig en de natuur op haar mooist. Ideaal dus om helemaal tot rust te komen.

Overweldigende natuur

Dwars door de Ardèche slingert de gelijknamige rivier zich langs diepe bergkloven, duizelingwekkende rotsen en dichte bossen. De Pont d’Arc die je hier aantreft is ongetwijfeld één van de meesterwerkjes van de natuur. Het is een natuurlijke rotsbrug van 59 meter lang en 34 meter hoog. De Ardèche staat in de winter bijzonder hoog en heeft de rotsen hier gedurende duizenden jaren uitgesleten, om zo tot dit spectaculaire stukje natuur te komen. Een klein weggetje naar de voet van de boog geeft je een fenomenaal uitzicht op de streek. Onderaan de boog liggen enkele charmante zandstrandjes, waar je heerlijk kunt zwemmen of van de zon genieten.

De Pont d’Arc staat vlakbij de ingang van de Gorges de l’Ardeche en is dan ook een populair vertrekpunt voor een afdaling van de Ardèche per kajak of kano. Je peddelt door een spectaculaire rivierkloof en vooral het laatste stuk van de rivier is voor de roeiers een plezier! Maar ook canyoningadepten, klimmers, wandelaars, fietsers, mountainbikers en hengelaars zullen zich hier in hun sas voelen. Vie de panoramische autoroute tussen Vallon-Pont-d’Arc en Saint-Martin-d’Ardèche krijg je bovendien een prachtig totaalbeeld van dit overweldigende landschap.

Mysterieuze grotten

In de Cévennes, op de grens van de departementen Gard en Ardèche, tref je de grot van La Cocalière aan, één van de mooiste grotten van Frankrijk. De ondergrondse rondleing neemt ongeveer een uurtje in beslag en onthult een indrukwekkende formatie van druipstenen, zoals stalagmieten, stalactieten, schijven en druipsteengordijnen. Naast deze natuurfenomenen kan je hier ook voorwerpen uit de prehistorie bewonderen.

Wie de smaak te pakken heeft, moet zeker ook een bezoekje brengen aan de Aven d’Orgnac. Deze druipsteengrot ligt vlakbij Vallon-Pont-d’Arc en is relatief recent ontdekt. De lokale bewoners wisten waar de ingang lag, maar pas in 1935 daalden speleologen af om deze indrukwekkende grot te ontdekken. Bezoekers dalen vandaag de dag af tot 120 meter onder de zeespiegel en ontdekken naast stalagmieten, stalactieten en monolieten ook een unieke puinkegel. Die kegel bevindt zich rechtstreeks onder een natuurlijke opening. Alles wat in de loop der tijd door die schacht werd gegooid, viel op de puinkegel, die onder andere beenderen van dieren uit de ijstijd bevat.

Andere aanraders voor liefhebbers van grotten zijn de Grotte de Tunnels, die via een onderaards meer in verbinding staat met de rivier, de Grotte de Huguenots, waar de Hugenoten zich verstopten tijdens de Franse godsdienstoorlogen, en de Aven de Marzal, een schachtgrot met een ‘diamantzaal’ op 126 meter onder het zeeniveau. Het Musée du Monde Souterrain is ook zeker een aanrader voor de amateurspeleoloog.

Op verkenning in de Ardèche

In de Ardèche valt zo veel te ontdekken dat je er nooit op uitgekeken raakt. Naast de Gorges de l’Ardeche zijn er nog andere rivierengtes, zoals de Gorgles de la Ligne of de Gorges de la Beaume, die uitnodigen tot een kanotocht of een zwempartijtje in het heldere water.

Charma                nte dorpjes ontbreken natuurlijk ook niet in de Ardèche. Labaume en Balazuc zijn twee geklasseerde dorpen met stoere middeleeuwse huizen uit grijze rotssteen. Het schilderachtige Larnas telt nog geen honderd inwoners, maar is prachtig gelegen op een plateau, omgringd door diepgroene bossen. In de buurt van Grospierres, een vriendelijk middeleeuws dorpje, stuit je op maar liefst 45 dolmens, mysterieuze grafmonumenten die meer dan 5000 jaar oud zijn. Het kasteel van Vogüé en het bijhorende dorpje zijn ook een must-see. Het kasteel verwelkomt bovendien regelmatig tentoonstellingen van beeldende kunst.

Kinderen kunnnen het ook prima naar hun zin hebben in de Ardèche. Heel wat wandelingen zijn geschikt voor de hele familie. Bovendien zijn er verschillende pretparken waar de kinderen zich kunnen uitleven, zoals het safaripark van Peaugres of de Ardèche Minitaures in Soyons. De Zoo préhistorique de Marzal is een heus dinopark in Saint-Remèze, waar de kinderen zich in Jurassic Park wanen. In la Ferme aux Crocodiles kunnen ze zich vergapen aan meer dan 400 krokodillen en een groep reuzenschildpadden van de Seychellen.

Zit je op hete kolen om te vertrekken? Neem zeker nog een kijke op de site van Neckermann. Bij de reisplanner lopen nog Franse weken, met 50% korting, tot 5 april!