Duizenden mannen voor de gek gehouden door Tinder hack

Eerder deze week rapporteerde The Verge dat er een hacker met de naam Patrick ervoor gezorgd had dat mannen op Tinder die dachten dat ze met een vrouw aan het chatten waren, eigenlijk met andere mannen praatten. De hack van Patrick bleek slechts het topje van de ijsberg te zijn.

Een Britse hacker actief onder de naam Catfi.sh beweert dat hij een soortgelijke operatie runt, maar dan op veel grotere schaal. In plaats van dat hij een bot heeft, heeft Catfi.sh verschillende valse profielen tegelijk actief. Sinds de lancering van zijn programma op Valentijnsdag schat hij dat hij minstens 10.000 mannelijke gebruikers bij de neus heeft genomen die samen goed zijn voor zo’n 100.000 berichten. Elke dag trappen er 200 nieuwe gebruikers in de val van Catfi.sh en worden er 2500 nieuwe berichten verzonnen.Terwijl Patrick zijn programma als grap met een lichte politieke boodschap ontworpen had, ontwikkelde Catfi.sh zijn programma om zijn Tinderervaring efficiënter te maken. “In feite kon ik andere jongens ertoe verleiden te praten met meisjes in mijn naam.” Als een vrouw zijn profiel vond, verbond het programma haar met een willekeurige mannelijke gebruiker en dan zouden ze met elkaar communiceren via het profiel van Catfi.sh. Als het gesprek goed ging en de twee wilden afspreken, zou Catfi.sh het heft in handen nemen en de mannelijke gebruiker van zijn profiel gooien.

“Het systeem werkte slecht, maar ik realiseerde me wel hoe hilarisch dit zou kunnen zijn,” zei hij.

Het is niet de eerste keer dat iemand een Tinderbot bouwt, maar de omvang van de hack van Catfi.sh is onthutsend. De man beweert bots te hebben in Glasgow, Londen, Manchester, New York, Houston, San Francisco en nog veel andere grote steden.

“Ik was verrast door hoe slecht Tinder beveiligd is,” voegde hij eraan toe. Zijn programma liep 24/7 en verzond tientallen aanvragen per seconde vanaf hetzelfde IP-adres zonder interferentie.

Uiteindelijk kwam Tinder achter de praktijken van Catfi.sh ook al besefte het niet wat er werkelijk gaande was. “Ze hebben mijn IP-adres geblokkeerd samen met mijn Facebook-accounts,” zei hij. Maar dat houdt de hacker duidelijk niet tegen. “Mijn vrienden genieten van de gesprekken tussen mannen die niet vermoeden dat ze andere mannen aan het versieren zijn. Ik zie dus geen reden om ermee te stoppen.”

“Ik had tot het verhaal van Patrick viraal ging geen idee dat er andere programmeurs waren die ook zulke zaken deden. Maar nu zou ik niet verbaasd zijn dat er nog veel andere zijn.”

Hackers als Catfi.sh vormen een existentiële crisis voor Tinder dat gebaseerd is op vertrouwen. Indien een persoon niet zeker is of hij nu spreekt met zijn grote liefde, een bot, een marketeer of nog iets anders, verliest de app al zijn waarde. Ondertussen hielden Catfi.sh, Patrick en andere hackers al duizenden mannen voor de gek dat de vraag hoeveel mannen hebben op Tinder eigenlijk al met een echte vrouw kunnen praten, terecht gesteld kan worden.