Dit is het nieuwe product dat de baas van Tesla op 30 april wellicht zal aankondigen

Elon Musk, de CEO van Tesla, heeft opnieuw prikkelend nieuws over zijn bedrijf getweet. Musk kondigde aan dat het bedrijf een nieuwe productielijn zal introduceren op 30 april. Verrassend genoeg gaat het niet om een nieuwe auto. Wat het dan wel zal zijn, liet Musk in het ongewisse.

Twitter ontplofte meteen. Het aandeel van Tesla steeg met 4%, wat betekent dat het berichtje van Musk goed was voor een winst van 900 miljoen dollar. De gekste voorstellen deden de ronde. Van een jetpack tot een vliegende bezem, alles passeerde de revue.  Zo ver zal het volgens Tesla-deskundigen wellicht niet komen. De meesten zijn ervan overtuigd dat het om een batterij zal gaan, gebaseerd op het ontwerp van de batterij in de auto’s, maar groot genoeg om een heel huis te voorzien van elektriciteit.

Musk zei eerder al in een conference call dat zijn bedrijf binnenkort de Tesla ‘home battery’ zou onthullen. Een batterij voor consumenten die zij vrij snel zouden kunnen gebruiken in hun woningen. “We hebben het ontwerp gemaakt. De batterij zou binnen het half jaar in productie moeten gaan,” zei Musk aan Bloomberg. “Het is echt een geweldig ding.”

Het zou dus volkomen logisch zijn als de desbetreffende aankondiging over de ‘home battery’ zou gaan, maar wat als Musk toch iets anders uit de hoge hoed tovert?

Als Tesla een home battery wil verkopen, dan zal het bedrijf dat waarschijnlijk via SolarCity doen, een bedrijf waarvan Musk de voorzitter is. Maar dan zal het de productie moeten opvoeren van de Gigafactory in Nevada en dat lijkt een probleem te zijn.

De Gigafactory is namelijk op dit moment nog in opbouw en zou tegen 2020 in staat moeten zijn om jaarlijks 500.000 lithium-ion batterijen te produceren. Op dit moment moet Tesla zich dus richten op de bestaande lithium-ion providers voor de batterijen voor de auto’s. Het lijkt dus onmogelijk dat Tesla op korte termijn veel meer batterijen zal kunnen produceren. Bovendien hebben ze op dit moment alle batterijen nodig om te voldoen aan de vraag naar hun auto’s. Op dit moment produceert Tesla 55.000 auto’s per jaar.

Zou de wagen dan kunnen functioneren als een back-up voedingsbron voor je huis? Dat is een mogelijkheid. Je kan van je Tesla Model S een stroombron maken wanneer je er niet mee rondrijdt. Nissan raadt eigenaren van hun elektrische wagen, Leaf, dat trouwens al aan.

Of het nu een batterij specifiek voor je huis wordt of niet, wat vaststaat is dat het nieuws over batterijen zal gaan. In ieder geval heeft Musk ons een termijn van een maand gegeven om na te denken over wat het nieuwe product kan zijn. Laten we hopen dat hij tegen dan meer informatie heeft vrijgegeven. Het evenement op 30 april vindt slechts een paar dagen voor Tesla de cijfers voor het eerste kwartaal van 2015 openbaar maakt.