Martine Tanghe haalt zwaar uit naar ‘operatie beschadiging van het Journaal’

Martine Tanghe heeft zwaar uitgehaald naar wat zij ‘het zoveelste hoofdstuk in de operatie beschadiging van het Journaal’ noemt. Wat is er gebeurd? Tijdens de nieuwsuitzending van zaterdag deed Martine Tanghe een opmerkelijke aankondiging. Toen ze een reportage inleidde over thuisbevallingen in Nederland zei ze: “Voor haar laatste bijdrage vanuit Nederland, want ook daar wordt ons VRT-nieuwskantoor gesloten, ging Sabine Vandeputte op kraambezoek.”

Velen zagen hierin een sneer naar het beleid van de vrt -op nieuwssites werd de aankondiging breed uitgesmeerd- maar dat is volledig ten onrechte volgens Tanghe: “Het is niet mijn gewoonte om uit vrije wil in de kranten te komen. Voor één keer maak ik een uitzondering. Die hele heisa slaat nergens op. Het is te gek voor woorden.Ik heb geen uitspraak gedaan, laat staan commentaar gegeven op het sluiten van het VRT-kantoor in Den Haag. Ik heb dat gewoon meegegeven in een tekst die het laatste verslag inleidde van onze correspondent Sabine Vandeputte. Niet meer, niet minder. Zoals onze redactie eerder ook laten weten heeft dat het kantoor in Peking gesloten wordt. Dat heeft ons de kans om niet minder, maar juist méér buitenlands nieuws te brengen, snel en soepel, en uit veel meer landen. En ik ben het -voor alle duidelijkheid- helemaal met onze hoofdredactie eens. Dit is een juiste beslissing, die het journaal en al onze andere nieuwsprogramma’s alleen maar ten goede kan komen. Ik constateer dat mijn woorden misbruikt worden en aanleiding geven tot een stortvloed aan reacties op de nieuwssites.

Het is een zoveelste hoofdstuk in de operatie beschadiging die aan de gang is, van het Journaal, de Nieuwsdienst en bij uitbreiding de VRT.”

Bekijk hier het fragment van de aankondiging.

Tanghe refereert naar het ‘zoveelste’ hoofstuk. Eerder dit jaar lekte een mail uit waarin Tanghe het betreurde dat de VRT geen reporter naar de vliegramp in Oekraïne had gestuurd.