Zo vaak moet je je haar wassen volgens de wetenschap

Je hebt je waarschijnlijk al afgevraagd hoe vaak je je haar moet wassen. Veel mensen stellen zich deze vraag zo vaak dat ze zelfs opduikt op Google wanneer je “hoe vaak” intypt. Als we niet douchen, wordt ons haar glanzend, donker en vettiger. Dus waarom gebeurt dat en hoe vaak moet je je haar wassen om het vet op afstand te houden?

De wortel van het probleem

Je krijgt vettig haar om dezelfde reden dat je gezicht vettig wordt. Klieren in de huid produceren namelijk een olieachtige substantie genaamd talg. Talg is wat het haar bevochtigt en het beschermd tegen uitdroging.

De klieren die talgklieren worden genoemd en talg produceren bevinden zich naast de wortels in de laag van de huid genaamd de dermis. De kanalen van de talgklieren leiden tot de haarfollikel en zo krijg je talg op je hoofdhuid.

Het belangrijkste aan talg is dat iedereen een andere hoeveelheid produceert. “Alles, van genetica tot hormonen hebben invloed op de hoeveelheid talg die wij produceren per dag,” zei dermatoloog Paradi Mirmirani aan Business Insider.

Hoe vaak moet je je haar wassen?

“Het antwoord op die vraag is voor iedereen anders,” zei Mirmirani “Maar wat zeker is dat te vaak wassen meer kwaad dan goed doet. Het is paradoxaal, mensen wassen hun haar om zich te ontdoen van olie waardoor ze hun hoofdhuid uitdrogen en net meer olie produceren,” zei Lynne Goldberg, dermatoloog en directeur van Boston Medical Center.

Naast dat je dagelijks wassen beter vermijd, zijn er andere dingen die je in gedachten moet houden.

washing hair

1. Het type van de huid

Als je huid en haar niet super vet of super droog is, dan heb je voldoende aan 2 tot 3 wasbeurten per week. Als je een vette hoofdhuid hebben, heb je meerdere wasbeurten nodig.

2. De textuur van je haar

Textuur is van belang omdat het bepaalt hoe snel de talg wegtrekt uit de wortels van je haar. Grof of krullend haar vertraagt de verspreiding van talg. Mensen met zulk haar moeten een keer per week wassen met shampoo en niet meer, volgens de experts. Aan de andere kant, zullen mensen met fijn, steil haar waarschijnlijk twee keer hun haar moeten wassen.

3. Styling

Als je je haar stylet of je haar erdoor beschadigt, dan moet je het minder vaak wassen. Maar dat is iets dat je zelf zal moeten ontdekken. “Wees dus niet bang om je haar een paar dagen niet te wassen en te zien wat er gebeurt.”