Make-A-Wish bestaat 25 jaar

Make-A-Wish Vlaanderen blaast dit jaar 25 kaarsjes uit. Sinds haar ontstaan in 1990 heeft de organisatie al meer dan 2.150 kinderwensen vervuld. Redenen genoeg om te feesten.

Make-A-Wish is van oorsprong een Amerikaans initiatief. In Vlaanderen werd de stichting opgericht in 1990 door barones Marie-Christiane de Corswaren (foto midden). Met de hulp van talloze vrijwilligers heeft ze sindsdien al meer dan 2.150 wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte vervuld. En ze is naar eigen zeggen nog even enthousiast als 25 jaar geleden.

«De eerste wens die ik vervuld heb was die van een Marokkaans meisje van vier jaar. Zij droomde er van om te werken als serveerster in een fastfoodketen. Sindsdien heeft de microbe me te pakken gekregen en laat ze me niet meer los», vertelt Marie-Christiane aan Metro.

«Als ik terug kijk op de voorbije 25 jaar, ben ik niet trots, maar blij dat het ons gelukt is om zoveel kindjes gelukkig te maken», zegt ze bescheiden. «Wat mij altijd geboeid heeft, is de impact die we hebben. Niet alleen op het kind, maar op het hele gezin. Het gebeurt geregeld dat een moeder me vast pakt, weent en me bedankt omdat haar kind nog eens heeft kunnen lachen. Bovendien haal je de ouders voor een ganse dag uit het hele ziektegebeuren, waardoor zij terug naar elkaar kunnen toegroeien. Als ik dat zie, kan mijn dag niet meer stuk.»

Vrijwilligster Caroline Lambrechts deelt die mening volledig. «Ik werk nu al negen jaar bij Make-A-Wish, maar wensen vervullen blijft speciaal. Een gelukzalige snoet zien, geeft enorm veel voldoening. Ik vind het enorm moeilijk om uit te leggen wat dat met me doet, woorden schieten daarvoor eigenlijk te kort.»

Simon Cuynen (21, links) zag vier jaar geleden zijn droom in vervulling gaan. «Toen ik in het Universiteir Ziekenhuis van Leuven werd behandeld voor mucoviscidose, vertelden de dokters mij over Make-A-Wish. Ik heb geen moment getwijfeld en mezelf onmiddellijk ingeschreven. Ik wou iets avontuurlijk doen, en uiteindelijk koos ik voor skydiven. Dat was een moment om nooit meer te vergeten.»

Om de verjaardag van Make-A-Wish te vieren, komt er in september een ‘droomfeest’ en op 29 april worden 2.200 – het aantal wensen dat de organisatie tegen dan vervuld hoopt te hebben – ballonnen opgelaten in Sint-Niklaas.

Liesbeth De Corte