Downton Abbey stopt ermee na zes seizoenen

Na het volgende seizoen van Downton Abbey zal de show afgelopen zijn, maar het lijkt erop dat de reeks daarmee niet volledig van het scherm verdwijnt. Regisseur Gareth Neame legde de aankondiging van Carnival Films en ITV uit in een conference call en verklaarde hoe en waarom de beslissing werd genomen.

“Ik denk dat we allemaal het gevoel hebben dat het een goed moment is om te stoppen,” zei Neame. “Er zijn zoveel verschillende verklaringen. Ik denk dat we met deze show altijd hebben geprobeerd om onze timing goed te krijgen. We hebben altijd geprobeerd om het verhaal verder te laten gaan en personages te laten evolueren op het juiste moment. Ik denk dat we het gevoel hebben dat het goede moment om te stoppen komt wanneer je nog relevant en populair bent. Het is een gevaar om dit soort dingen te lang te laten duren.”

Het lijkt erop dat Julian Fellowes, die verhuist naar NBC om te werken aan The Gilded Age, en de cast al een tijd in gesprek waren om de show te beëindigen. “Ik zeg niet dat Julian uit de show wilde, maar ik was ook niet geneigd om de show verder te zetten zonder hem. Hij is de bedenker van de reeks. Hij heeft elke aflevering geschreven en creëerde al die personages. Ik denk niet dat de show nog zo goed zou zijn met een andere schrijver. Ik denk dat doorgaan een vergissing zou zijn. Maar het is niet het geval dat Julian iedereen heeft gedwongen om er de brui aan te geven,” verklaarde Neame.

“We hebben het gevoel dat we dit verhaal verteld hebben. En niet te vergeten, toen we begonnen aan dit project, hadden we nooit gedacht dat Downton Abbey zou uitgroeien tot een van de grootste shows op de Amerikaanse televisie. Toen we begonnen, zouden we al heel blij geweest zijn als we het 3 seizoenen hadden volgehouden.”

Downton Abbey wordt in meer dan 250 verschillende regio’s uitgezonden en heeft een publiek van meer dan 10,5 miljoen kijkers.

Het zesde en laatste seizoen zal voornamelijk een aantal open vragen beantwoorden. Zowel Neame en Fellowes zijn bereid om de reeks te eindigen en weten dus exact waar ze hun personages willen laten belanden. “De structuur van het komende seizoen zal precies hetzelfde zijn,” zei hij. “Het is 11 uur aan drama in 9 afleveringen. De finale zal naar traditie tijdens kerstnacht plaatsvinden. Ik denk dat het zesde seizoen het mooiste van allemaal zal worden.”

Of met het zesde seizoen Downton Abbey volledig van het scherm zal verdwijnen, is niet geweten. Er zijn immers geruchten dat er een speelfilm op basis van de reeks zal worden gemaakt. “Het klopt dat er geruchten zijn over een Downton-film en we zijn erin geïnteresseerd want ik denk dat het leuk zou zijn.”