Deze truc halveert het aantal calorieën in rijst

Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar een eenvoudige wijziging in de manier waarop rijst gekookt wordt, kan het aantal calorieën verminderen met 60 procent. Wetenschappers in Sri Lanka ontdekten dat het koken van rijst met een theelepel kokosolie en het laten afkoelen voor 12 uur het aantal calorieën die door het lichaam worden opgenomen, halveert. De verandering blijft dezelfde wanneer de rijst wordt opgewarmd.

De onderzoekers van de Universiteit van Colombo zeggen dat de simpele wijziging een manier kan zijn om de obesitasepidemie een halt toe te roepen. “Omdat obesitas een groeiend gezondheidsprobleem is, vooral in veel ontwikkelingslanden, wilden we oplossingen vinden die op voeding gebaseerd zijn,” zei Dr Sudheir James, die aan het College van Chemische Wetenschappen werkt.Door de rijst op een specifieke manier te verwarmen en te koken, wordt het aantal calorieën verminderd met ongeveer 50 tot 60%. Rijst bevat ongeveer 240 calorieën per kop. De truc om de calorie-inhoud te verlagen is door te veranderen hoe het lichaam de voeding verteert.

Meestal worden de zetmeelrijke koolhydraten in rijst afgebroken in de dunne darm waar ze worden omgezet tot glucose en uiteindelijk opgeslagen worden als vet. Maar als je aan het kookproces een theelepel kokosolie toevoegt en de rijst vervolgens 12 uur laat afkoelen verlaat de helft van de koolhydraten het lichaam zonder omgezet te worden in vet.

“Je lichaam zet koolhydraten om in glucose die wordt omgezet in brandstof voor het lichaam,” legt Dr James uit. “Je lever en spieren slaan glycogeen op voor energie en zetten het weer om in glucose als dat nodig is. Het probleem is dat de overtollige glucose die niet wordt omgezet in energie, omgezet wordt in vet wat uiteindelijk leidt tot overgewicht.”

 Het onderzoek werd gepresenteerd op de nationale Meeting & Exposition van de American Chemical Society.