Binnenkort staat het aantal calorieën in bier op de flesjes

De Europese brouwers zijn bereid om de voedingswaarden en ingrediënten van hun bieren duidelijk weer te geven zodat het verschil in calorieën met wijn en gedistilleerde dranken duidelijker wordt. Dat zei de vereniging The Brewers of Europe. Op basis van vrijwillige samenwerking met de brouwers zal deze informatie geleidelijk aan worden verstrekt op de etiketten van de flessen. De vier belangrijkste Europese brouwers, Carlsberg, Heineken, AB Inbev en SABMiller, ondersteunen het initiatief.

De sector heeft de beslissing genomen nadat het constateerde dat de perceptie van de consument erger is dan de werkelijkheid. Ze denken dat bier meer calorieën bevat dan werkelijk is. Ter ondersteuning van hun besluit, publiceerde de organisatie een tabel met de caloriewaarde per 100 milliliter van verschillende dranken: 245 Kcal voor whisky, 82 voor wijn, 46 voor bier met een alcoholpercentage van 4,5 tot 5,5%. Dat staat bijna op gelijke hoogte met sinaasappelsap.

SpiritsEUROPE is woedend op de beslissing van de brouwersorganisatie. “Wij zijn voorstander van het informeren van de consument maar alleen als dat in het belang van de consument zelf is. De referentie naar 100 ml is alleen in het belang van het bier,” zei CEO Paul Skehan.