De leukste adresjes in de Ardense natuur

De lente is in het land en dat betekent uiteraard dat de natuur opnieuw ontwaakt uit haar winterslaap! Dieren komen terug van stal, lammetjes en kalfjes huppelen vrolijk door de weiden, blaadjes komen terug aan bomen en fruit begint te groeien… Kortom, een heerlijke periode om door te brengen in een gebied omringd door de natuur. Daarvoor hoef je zelfs niet ver te gaan! In de Ardennen en omstreken kan je heerlijk genieten van ongerepte natuur. Daarom sommen wij hieronder enkele van de leukste plaatsjes in de Ardennen op.

Herve – Aubel & Voerenhttps://www.youtube.com/watch?v=IymH0FMyj7A

 

Prachtige wandelingen in glooiende landschappen en heuvels zo groen dat je erin zou willen bijten. In de lente komen de kabelende beekjes weer op gang, staan de boomgaarden in de bloesems en springen de lammetjes vrolijk in het rond

Wie Herve zegt, denkt meteen aan de heerlijke kaas van Herve. Maar Herve is natuurlijk meer dan dat. Het stadje is bekend voor de jaarlijkse optocht op paasmaandag. Het Land van Herve is een prachtige, heuvelachtige streek. Bovendien ligt Malmedy op slechts een half uurtje rijden. Grootstad Luik is bereikbaar op 20 minuten. Zo is er alles voor een perfecte vakantie in de Belgische Ardennen.
In het hart van het Land van Herve, in een landschap met boomgaarden en weiden, ligt Aubel. Naast de prachtige natuur beschikt het ook over een zeer interessant patrimonium, met boerderijen, oude en luxueuze huizen… Je kan verder ook de charmante cisterciënzerabdij van Val-Dieu bezoeken, wandelen in de dreven van het Liberty Day Museum of een ambachtelijke stroopmakerij ontdekken. Vertrek niet vooraleer je de cider en de siroop hebt geproefd, die niet alleen getuigen van de kunde van de makers, maar ook van de kwaliteit van de vruchten van de streek.

In de omgeving kunnen sportievelingen golfen of zelfs boerengolfen. Liefhebbers van de stad kunnen dan weer winkelen in Verviers. De streek biedt ook tal van wandelmogelijkheden in het mooie Land van Herve. De tochten zijn zeer rijk en gevarieerd. Gelegen in de driehoek Maastricht-Luik-Aken, is deze bestemming een ideale uitvalsbasis voor ontdekkingen in een iets ruimer gebied

Niet ver van de oude streek van Herve en Aubel ligt Voeren, een gemeente die uit zes deelgemeenten van de Voerstreek bestaat: ’s-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Moelingen, Remersdaal en Teuven. Het is een prachtig en heuvelachtig gebied dat voor een wandeling uitnodigt.

Langs deze dorpen ontdek je schitterende panorama’s, groene boomgaarden, mooie en aangename straten. De vele cafeetjes, pannenkoekenrestaurants en kleine restaurants verwelkomen u voor een drankje, een klein hapje of een heerlijke maaltijd. Fruit en confituur zijn de trots van de regio. U zult in de Voerstreek zeker genieten van de sfeer van vroeger.

Durbuy, het kleinste stadje ter wereld

En dan bedoelen we ook écht klein. Durbuy is een schattig stadje in het hart van de Ardennen in de provincie Luxemburg. Je kan er letterlijk in een vijftal minuten helemaal doorheen wandelen.

Maar er is in Durbuy een hele hoop te zien. Het centrum is héél erg gezellig en straalt een soort middeleeuwse rust uit. De kasseien liggen er niet honderd procent egaal bij, maar dat hoort bij de charme.

De parkeerterreinen voor personenwagens en autocars verraden dat er in Durbuy op bepaalde dagen wel eens flink wat toeristen opduiken. Daarom zetten we voor alle vakantiegangers de ‘musts’ op een rijtje. Er zijn enkele plekjes die je gewoon gezien moet hebben als je in de buurt bent.

Parc des Topiaires of Vormsnoeipark
Afhankelijk van waar je Durbuy binnenrijdt kan je soms het Vormsnoeipark al zien liggen aan de overkant van de Ourthe. Meer dan 250 buxusplanten zijn hier gesnoeid in de meest verschillende vormen, van reusachtige olifanten tot spectaculaire eenhoorns, maar ook krokodillen, kayaks…. Zelfs de bekende modeontwerper Yves Saint Laurent bestelde hier een buxus in de vorm van zijn beroemde logo.

Le Labyrinth
Een absolute must als u in de zomer met de kinderen in Durbuy neerstrijkt. Dit reusachtig doolhof verdwijnt en verschijnt ieder jaar opnieuw. En elke keer volgens een ander grondplan. De maïsmuren zorgen voor een indrukwekkend, natuurlijk labyrint.

Markt La Petite Batte
Niet voor elke doorsnee markt komen de mensen van heel ver in tal van autocars om een kijkje te nemen. Wel voor La Petite Batte in Bomal-sur-Ourthe. De markt bestaat al sinds 1994 en is elke zondagvoormiddag een allegaartje van tal van locals en toeristen.

Durbuy Kayaks of La Petite Merveille
Voor al je avontuurlijke wensen kan je bij deze twee organisatoren terecht. Rafting en kajakken op de Ourthe, deathride, Vespaverhuur, mountainbiking… Het is allemaal mogelijk.

Voor een stevige wandeling in Durbuy, raden we aan om eerst langs te gaan bij het Office du Tourisme (Place aux Foires). Allerlei kaarten zijn beschikbaar, gratis of voor een democratische prijs, met alle bewegwijzerde wandelingen in de buurt. Wij deden de Boucle de Durbuy, met een klein omweggetje naar de Anticlinaal van la Falize.

Voor een origineel uitstapje in Durbuy met het gezin, kunnen we nog de Chevrerie d’Ozo aanraden. Je leert er over de producten op basis van geitenmelk en proeft er de lekkerste kazen.

Tussen Lesse & Semois 

https://www.youtube.com/watch?v=5Sgih3taM_k

Op een warme lentedag, is het wel leuk om eens naar het Zuiden van België af te dalen. Hier is de natuur nog op zijn wildst en kan men dus echt genieten van puur natuur. Gezien de Lesse en de Semois hier doorstromen, is het misschien meteen een kans om een deel van het landschap vanuit de kayak in het water te aanschouwen.

Het dorpje Auby-sur-Semois ligt diep in de Ardennen van de provincie Luxemburg en maakt deel uit van de gemeente Bertrix. De heuvelachtige, groene streek tegen de Franse grens staat garant voor indrukwekkende panorama’s. De Semois is dan weer de geschikte rivier voor een dagje kajakken of andere watersport. Auby-sur-Semois ligt op een 40-tal minuutjes van Bouillon en op een klein half uurtje van Neufchâteau.

Vresse-sur-Semois is één van de laatste plekjes alvorens de Franse grens over te steken. De natuurlijke omgeving in deze uithoek van de Ardennen is adembenemend. Het aanbod van avontuurlijke sporten in de vallei van de Semois is uitstekend. Bovendien ligt Vresse-sur-Semois slechts op een half uurtje van Bouillon en de Franse stad Charleville-Mézières.

Klaar om te vertrekken? Ardennes-Etape heeft heel wat vakantiehuizen in Durbuy in het aanbod. Bovendien biedt Ardennes-Etape ook de Ardennes-Pass gids aan. Daarmee krijg je een mooi overzicht van alle activteiten, een selectie aan wandelingen en uitzichtspunten, de lokale markten en een selectie van de leukste restaurants, gesorteerd volgens budget. Daarbovenop krijg je nog speciale kortingen voor de verschillende activiteiten op vertoon van je Ardennes-Pass VIP kaart!