Tien filmsterren die zich op het kleine scherm wagen

Er was een tijd dat er een strikte verdeling was tussen films en televisieseries. Tv kon een opstapje zijn om een superster te worden in Hollywood, maar eenmaal je die status bereikt had, was het kleine scherm vaak te min. Films waren prestigieuzer, brachten meer geld in het laatje, hadden meer getalenteerde regisseurs en schrijvers… Die clichés lijken vandaag de dag voorbijgestreefd en steeds meer gevestigde acteurs durven een stevige rol op zich te nemen in een tv-serie. Omdat we dat enkel kunnen toejuichen, bekijken we hieronder tien gevestigde acteurs die zich nog op tv laten gelden.

  1. Sean Bean – Game of Thrones, Legends

Sean Bean heeft series of tv-films nooit geschuwd, maar dat neemt niet weg dat hij al jaren een filmster is. Tijdens een gevarieerde carrière zagen we hem al acteren (en vaak sterven) in films als The Lord of the Rings, Goldeneye en Equilibrium. Toen hij in het nieuwe millenium gearriveerd was als filmster, stond zijn tv-werk een tijd op een laag pitje. In 2011 keerde hij echter terug in stijl als Ned Stark in Game of Thrones. Jammer genoeg stierf hij ook daarin na een seizoen. Drie jaar later is hij weer te zien op het kleine scherm in Legends, waarin hij een FBI-agent speelt die telkens in de huid van een andere persoon kruipt om zaken op te lossen. Om die serie te promoten, kwam er een campagne rond de hashtag #DontKillSeanBean. Tot nu toe lijkt die te werken.

  1. Steve Buscemi – Boardwalk Empire


Fargo, Reservoir Dogs, The Big Lebowski, Spy Kids, Con Air… Steve Buscemi speelde mee in heel wat kaskrakers en klassiekers. In 2004 proefde hij van een kleine tv-rol in The Sopranos als de jeugdvriend van Tony Soprano. Drie jaar later kreeg hij opnieuw een kleine terugkerende rol in de komische serie 30 Rock. Beide rolletjes waren toch goed voor Emmynominaties. Zijn echte grote doorbraak op het kleine scherm kwam er in 2010 met Boardwalk Empire, een serie waar topregisseur Martin Scorsese zijn schouders onder zette. Zijn vertolking van de criminele schatbewaarder Nucky Thompson kon op heel wat bijval rekenen en leverde hem naast twee Emmynominaties ook een Golden Globe op.

  1. Zooey Deschanel – New Girl

Zooey Deschanel was begin 2000 voor het eerst te zien was op het grote scherm in films als Mumford en Almost Famous. Stilletjes aan kreeg ze steeds meer filmrollen, in successen als Elf, Yes Man en (500) Days of Summer. In 2011 maakte ze haar eerste grote stappen in de tv-wereld met New Girl, een sitcom waarin zij de rol de van een onhandige lerares die met drie vrijgezelle mannen samenwoont vertolkt. De serie was in Amerika een kijkcijferkannon en Deschanel wordt vaak geroemd voor haar acteerwerk. Showbizz lijkt trouwens in de familie te zitten: zus Emily Deschanel vertolkt de titelrol in Bones, moeder Mary Jo speelde mee in Twin Peaks en vader Caleb is een cineast die meewerkte aan The Passion of the Christ en National Treasure.

  1. Matthew McConaughey – True Detective

2014 was het jaar van de McConaissance. De charmante Texaanse acteur begon in de jaren ’90 met kritische successen als Dazed and Confused en Lone Star, maar in het nieuwe millenium leek hij vast te roesten in romantische komedies als The Wedding Planner, How to Lose a Guy in 10 Days en Fool’s Gold. Na 2010 leek de acteur plots herboren en zette hij sterke prestaties neer in drama’s als Mud, Dallas Buyers Club, waarvoor hij een Oscar won en Interstellar. Tijdens deze heropleving acteerde hij ook in True Detective, een succesvolle anthologieserie. Om zijn personage Rust Cohle volledig te doorgronden, zou McConaughey een document van 450 pagina’s gemaakt hebben.

  1. Woody Harrelson – True Detective

True Detective had met één filmster niet genoeg en op vraag van McConaughey vertolkte Woody Harrelson de rol van zijn partner Marty Hart. Harrelson was geen vreemde in het tv-wereldje: hij draaide meer dan 200 afleveringen mee in de sitcom Cheers en had ook een kleine terugkerende rol in Will & Grace. Voordat hij terugkeerde naar een hoofdrol op het kleine scherm, speelde hij echter mee in succesfilms als The People vs. Larry Flynt, No Country for Old Men en The Hunger Games.

  1. Eva Green – Penny Dreadful

Eva Green heeft met 18 rollen een relatief kleine filmografie maar iemand die één van de beste Bondgirls vertolkte, mag je gerust een filmster noemen. Ze wisselt regelmatig tussen onafhankelijke films (zoals Cracks en Perfect Sense) en kaskrakers als 300: Rise of an Empire en Sin City: A Dame to Kill For. Tegenwoordig is ze ook te bewonderen op het kleine scherm, in Penny Dreadful. In deze Brits-Amerikaanse horrorreeks speelt ze samen met Timothy Dalton, die eerder tweemaal de Britse spion James Bond tot leven bracht.

  1. Benedict Cumberbatch – Sherlock

Benedict Cumberbatch was het voor het eerst te zien op het kleine scherm in Britse series als Heartbeat, Silent Witness en Fortysomething. Zijn eerste rol in een film was in Hawking, waarin hij de rol van Stephen Hawking op zich nam. Dankzij Sherlock en films als Star Trek Into Darkness, 12 Years a Slave en The Imitation Game is Cumberbatch één van de populairste acteurs van het moment. Voor zijn rol in The Imitation Game ontving hij een Oscarnominatie, maar Eddy Redmayne ging ermee aan de haal, nota bene voor een vertolking van Stephen Hawking. Ondanks al het succes dat Cumberbatch momenteel kent, keert hij in 2016 terug op de BBC met nieuwe afleveringen van Sherlock.

  1. Keanu Reeves – Rain

De carrière van Keanu Reeves is er eentje van wisselend succes, maar de acteur lijkt er zich niet over te bekommeren. Nadat Speed een blockbuster werd, kreeg hij het aanbod om ook de hoofdrol te vertolken in Speed II. Reeves wou liever touren met zijn band en liet zo een loonbriefje van elf miljoen dollar schieten. Hij werd wereldwijd bekend met de Matrix-trilogie. Van de 114 miljoen dollar die hij verdiende met dat project, zou hij er 80 miljoen hebben gegeven aan de speciale effecten- en make-upteams. Volgend jaar krijgt Reeves zijn eerste hoofdrol in een tv-reeks met Rain, een serie over een huurmoordenaar met een identiteitscrisis.

  1. Kevin Bacon – The Following

De iconische hoofdrol in Footloose kwam er voor Kevin Bacon na kleinere rollen in Friday the 13th en soaps als Guiding Light en Search for Tomorrow. Het duurde nadien nog eventjes voordat hij volledig vertrokken was en met Tremors kende hij nog een persoonlijk dieptepunt. Vanaf de jaren ’90 vestigde hij zich dan toch als een heuse filmster, met rollen in A Few Good Men, Apollo 13 en The River Wild. Sinds 2013 is hij ook op tv te zien, als een voormalige FBI-agent die een seriemoordenaar opjaagt in The Following.

  1. Kevin Spacey – House of Cards

Even enigmatisch als getalenteerd, Kevin Spacey begon als acteur met enkele rolletjes in tv-series in de jaren ’80. Zijn rol in de maffiareeks Wiseguy werd goed onthaald en leverde hem al een kleine schare fans op. Stilletjes aan bouwde hij aan zijn reputatie en kreeg hij steeds meer filmrollen. Zo mocht hij in 1992 meedoen in Glengarry Glen Ross, naast Al Pacino, Jack Lemmon, Alec Baldwin, Alan Arkin en Ed Harris. Met The Usual Suspects had hij zijn eerste Oscar beet. Vier jaar later was het opnieuw prijs voor zijn rol in American Beauty. Rollen in Se7en en L.A. Confidential bevestigden bovendien zijn sterrenstatus. In 2011 kreeg hij de hoofdrol in de politieke dramareeks House of Cards. Zijn krachttoer als Frank Underwood kon rekenen op heel wat bijval van de critici en een Golden Globe in 2015.

BOARDWALK20EMPIRE20S5_DVD_3D_9c24399fZin om een filmster aan het werk te zien in een ijzersterke tv-reeks? Seizoen vijf van Boardwalk Empire met Steve Buscemi ligt nu in de winkelrekken op dvd en Blu-ray.