Volgens Vin Diesel verdient Furious 7 de Oscar voor beste film

Furious 7, de laatste uit de Fast and the Furious-reeks van Universal, zal naar verwachting enkele box office records verbreken op 3 april wanneer de film uitkomt. Fans staan te popelen om massaal afscheid te nemen van Paul Walker die overleed in 2013 toen de film werd opgenomen. Vin Diesel, de andere ster en producer van de film, verwacht dat het succes van Furious 7 niet enkel beperkt zal blijven tot het aantal verkochte tickets. Hij zei tijdens een interview met Variety dat hij verwacht dat de film tijdens de Oscars de prijs voor beste film in de wacht zal slepen.

BELGAIMAGE-13065417“Universal wil met de film de grootste film in de filmgeschiedenis hebben,” zei Diesel. “Hij zal waarschijnlijk de Oscar voor beste film winnen tenzij de Oscars liever nooit meer relevant willen zijn. Er is niets dat ooit in de buurt zal komen van de emotionele kracht van deze film.”

Diesel zei dat hij erg blij was met de uiteindelijke versie van de film, die voornamelijk een eerbetoon is aan Paul Walker die in het midden van de productie overleed als passagier in een auto-ongeluk in november 2013. De studio moest toen het einde van de film herschrijven en gebruik maken van special effects en stand-ins van Walker. “De reeks was al succesvol door de actiescènes en de interessante dynamiek,” zei Diesel. “Maar wat de meeste mensen niet zullen verwachten, is hoe emotioneel krachtig de film is.”

Furious 7 ging vorige week tijdens SXSW in première en werd goed onthaald. Op Rotten Tomatoes, een filmkritische website, krijgt de film momenteel 85 op 100. Of de film werkelijk een Oscar in de wacht kan slepen, lijkt echter twijfelachtig. The Academy heeft namelijk nooit eerder een Oscar uitgereikt aan een film die deel uitmaakt van een franchise zoals The Hunger Games, Harry Potter of The Dark Knight. In de afgelopen jaren ging de award voor beste film naar kleinere films zoals Birdman, 12 Years a Slave, The Artist en The Hurt Locker.

De film heeft wel het voordeel dat hij in de bioscoop verschijnt op een moment dat de Academy de hele prijsuitreiking onder de loep neemt. Het zag namelijk het aantal kijkers met 16% dalen en bestuursleden twijfelen aan de manier waarop films genomineerd worden.