Fransman wil al hangend aan een ballon van Nice naar Corsica

Wat hebben de gebroeders Wright, Leonardo Da Vinci en Ferdinand von Zeppelin met elkaar gemeen? Ze hebben allemaal verschillende vliegmachines verzonnen. Aan dat lijstje kunnen we nu Stephane Roussoun toevoegen, de uitvinder van de Aerosail. De Aerosail is een motorloze zeppelin die boven water vliegt, aangesloten op een draagvleugelboot. De zeppelin wordt opgetild door gas en gestuurd door de wind. Stephane wil met zijn uitvinding een tocht afleggen van 200 kilometer, van Nice naar Corsica.

“Toen ik hoorde over dit project vond ik het meteen een geniaal idee. Het werd al eens getest in 1992 maar toen kon het nog maar in een rechte lijn gaan. Ik dacht dat er een manier moest zijn om daadwerkelijk te kunnen navigeren,” vertelde Roussoun in een interview met RedBull.FRANCE-AERONAUTICS-SAILING-SCIENCE-TECHNOLOGY

“Dit is puur avontuur en innovatie. We weten niet wat de resultaten zullen zijn en dat is net wat het zo fantastisch maakt.”

Dergelijke vreemde projecten zijn Roussoun niet vreemd. In 2008 probeerde hij tweemaal om met een zeppelin aangedreven door pedalen het Kanaal over te steken. Beide pogingen faalden door het weer.

Nu zal hij proberen van Nice naar Corsica te gaan met het vreemde vervoersmiddel, een tocht van 200 kilometer. “Ik woon in Nice en het eiland Corsica is een prachtige plek, dus waarom zou ik het niet proberen? Als we willen weten of de uitvinding op een dag nuttig kan zijn, dan moeten we bewijzen dat zoiets mogelijk is. In de toekomst zouden we een aantal passagiers willen meenemen of er een sport van maken.”

-

Het grootste probleem voor Roussoun tot dusver was het vinden van genoeg geld. “Sponsors en financiële middelen vinden, was het moeilijkste. We moeten ook bewijzen dat we serieus zijn en dat we ervaring hebben. We moeten iedereen overtuigen dat dit mogelijk is. Daarbij kunnen de autoriteiten ons dwingen om twee extra boten mee te nemen voor de veiligheid zodat er genoeg mensen zijn als er problemen zouden ontstaan. Dat verhoogt het totale kostenplaatje natuurlijk.”