De wetenschap achter lucide dromen

Zou het niet geweldig zijn als we zelf konden bepalen over wie en wat we dromen? Dat we een beginnende nachtmerrie kunnen ombuigen naar een aangename droom? Dan kun je nu beginnen met oefenen om zogenaamde lucide dromen te krijgen.

Wat zijn lucide dromen?Volgens The Mind Unleashed zijn lucide dromen als een hybride staat van bewustzijn waar het mogelijk is om te leven in je wildste fantasieën en jezelf onder te dompelen in een wereld van eindeloze mogelijkheden. In principe betekent dat je terwijl je droomt een onderscheid kan maken tussen droom en werkelijkheid. Je beseft terwijl je droomt dat je droomt en dat zorgt ervoor dat je kan doen wat je wilt.

lucid-dream-flying

Is dat eigenlijk wel mogelijk?

Het korte antwoord is ja, maar het is een controversieel onderwerp dat in bepaalde kringen omschreven wordt als onzin. Volgens Robert Arboretum is er al jaren wetenschappelijk bewijs dat lucide dromen bestaan.

Uit een wetenschappelijk onderzoek van 1980 bleek dat er een niveau van bewustzijn is tijdens het slapen en dat er in feite een vorm van controle is tijdens een droom. Dat zou er ook betekenen dat lucide dromen wel mogelijk zijn.

Hoe gebeurt het?

things-to-do-in-lucid-dream

Er is niet echt een verklaring voor wat er gebeurt in de hersenen tijdens lucide dromen. Normaal gezien zijn lucide dromen iets dat zeldzaam voorkomt en de meeste mensen maar een keer in hun leven meemaken.

We weten wel dat er voordat er lucide dromen ontstaan er een hoog niveau van CNS (Central Nervous System) is vereist, want lucide dromers hebben een hoog niveau van cognitieve activiteit tijdens hun slaap en dan is het noodzakelijk dat er een overeenkomstig hoog niveau van neuronale activiteit is.

Maar hoe doen we dat dan?

Om te beginnen is er Jordan Lite van de Scientific American die zegt dat de makkelijkste manier om lucide dromen te bevorderen, ervoor zorgen is dat je beseft dat je op het punt staat om te slapen voor je in slaap valt.

Dat doe je door een persoonlijk mantra te zeggen voor je in slaap valt. Iets als: “vanavond als ik droom, wil ik beseffen dat ik droom”. Volgens Lite zorgt dat er op termijn voor dat je kans op lucide dromen vergroot wordt.

Een andere belangrijke voorwaarde is voldoende slaap. Dromen komen in het algemeen voort uit REM, wat alleen bereikt wordt tijdens periodes van diepe slaap. Als je jezelf berooft van voldoende slaap, zul je automatisch minder REM-tijd hebben.

Lucidity.com, een website geheel gewijd aan lucide dromen, suggereert dat er nog een heleboel andere manieren zijn om je kans op het fenomeen te verhogen.

Een van de eenvoudigste technieken is het herinneren van dromen. Wanneer je wakker wordt, schrijf je meteen op waarover je aan het dromen was. Hierdoor versterk je het vermogen om je dromen te herkennen. Hoe meer dromen je herinnert, hoe meer je vertrouwd geraakt met je droomwereld. Je leert een onderscheid te maken tussen droom en werkelijkheid.

Daarnaast is er nog een methode die een reality test heet. Om zo’n test uit te voeren, heb je alleen een digitaal horloge nodig en een stuk papier. Gedurende de dag, lees je het uur af op je horloge waarna je wegkijkt. Daarna kijk je terug en herlees je de nummers. Het belang van deze vreemde oefening is het feit dat je beseft dat er continuïteit is terwijl er in dromen geen vorm van continuïteit is met betrekking op elk type van tekst of leesbaar materiaal.

Sterker nog, als je in een droom iets probeert te herlezen, is het in 75% van de gevallen veranderd en als je het tweemaal wil herlezen is de kans dat het al veranderd is, verhoogt tot 95%.

Een andere strategie is om met behulp van ezelsbruggetjes jezelf eraan te herinneren dat je droomt.