De lente wordt elk jaar ietsje korter

Sinds deze vrijdag is het officieel lente. De lente is het favoriete seizoen van veel mensen, maar het seizoen wordt elk jaar korter met ongeveer 30 seconden tot een minuut als gevolg van astronomische eigenaardigheden volgens wetenschappers.

Dit jaar begon de lente officieel op 20 maart om 18:45 EDT volgens de Amerikaanse National Weather Service (NSW). “Op dat exacte moment, dat de lente-equinox wordt genoemd, bereikt de aarde het punt waarop de planeet niet richting de zon wijst noch ervan weg,” legt Gavin Schmidt, de directeur van het Goddard Institute for Space Studies in New York uit. Al duizenden jaren verliest de lente tijd op het noordelijk halfrond. “Dit jaar zal de zomer met 93,65 dagen het langste seizoen zijn gevolgd door de lente, herfst en winter,” zei Larry Gerstman, een amateur-astronoom.

Als de jaren voorbijgaan, zal de lente tijd verliezen aan de zomer net als de winter tijd verliest aan de herfst. In het jaar 3000 zal de lengte van de seizoenen helemaal verschoven zijn. Dan zal de zomer het langst duren, gevolgd door de lente, herst en winter. Waarom gebeurt dit? De seizoenen op onze planeet worden veroorzaakt door de schuine stand van de aarde op zijn as (en dus niet door hoe dicht de planeet bij de zon is). Deze kanteling van 23,5 graden ten opzichte van een loodrechte positie betekent dat gedurende zes maanden per jaar het noordelijk halfrond lichtjes leunt in de richting van de zon terwijl in de andere zes maanden het zuidelijk halfrond in die richting overhelt.

De belangrijkste reden dat de lente korter wordt, is dat de aardas zelf beweegt als een wiebelende top. De lente eindigt bij de zomerzonnewende en vanwege de bewegende aardas, verschuift het punt waarop de planeet de zomerzonnewende bereikt. Volgend jaar bereikt de planeet dat punt in zijn baan namelijk iets eerder. Als we verder rekenen, wordt de verschuiving van de tijd van de lente-equinox duidelijker. Zo zal de lente in 8680 het kortste zijn met amper 88,5 dag. Dat is ongeveer vier dagen korter dan dit jaar