Water Man of India krijgt 'Nobelprijs voor Water'

door
Roald
Leestijd 2 min.

Een Indiase activist heeft een award gewonnen die beter bekend staat als de Nobelprijs voor Water. Rajendra Singh kreeg de prijs van de jury van de Stockholm Water Prize voor zijn methode die overstromingen voorkomt, bodems en rivieren herstelt en wilde dieren terug laat keren naar hun gebied.

Singh, beter bekend als de Water Man of India, heeft een goedkope, eenvoudige techniek ontwikkeld die volgens de jury overal ter wereld zou gebruikt moeten worden. De prijswinnaar maakt gebruik van een moderne versie van een oude Indiase techniek die regenwater weet vast te houden. Hij bouwt lage oevers van aarde die het water tijdens het regenseizoen weten vast te houden. Het water sijpelt zo in de grond voor toekomstig gebruik.

Singh was opgeleid als arts maar toen hij in het droge Rajasthan terecht kwam, kreeg hij te horen dat de grootste behoefte in de gezondheidszorg de beschikbaarheid van zuiver drinkwater was.

De boeren verspilden teveel grondwater aan intensieve landbouw. Het water verdween waardoor de oogst mislukte, rivieren uitdroogden, bossen en wilde dieren verdwenen en de meeste mensen wegtrokken naar de steden.

"Toen we begonnen met ons werk, waren we enkel bezig met de crisis rond het drinkwater op te lossen," zei Singh. "Vandaag hebben we een ander doel. Dit is de eeuw van uitbuiting, vervuiling en aantasting. Het is mijn doel om de oorlog om water te stoppen en daarmee te zorgen voor vrede."

Het Stockholm International Water Institute zei dat zijn techniek essentieel was wanneer de klimaatverandering de weerpatronen in de wereld zal veranderen. "In een wereld waar de vraag naar drinkwater enkel zal stijgen, zullen wij met een ernstige watercrisis geconfronteerd worden binnen enkele decennia als we niet weten hoe we het water moeten behouden. De methode van Singh is echter een baken van hoop," zei Torgny Holmgren, de directeur van het instituut.

"We kunnen de problematiek vandaag de dag niet oplossen met alleen wetenschap of technologie. Het is een menselijk probleem dat alleen opgelost kan worden met bestuur, beleid, leiderschap en sociale weerbaarheid," schreven de juryleden in hun motivatie.

"Rajendra Singh heeft lokale waterproblemen opgelost door participatieve actie en inheemse kennis te koppelen met een moderne wetenschappelijke en technische benadering."