Volleerde vegetariërs aan het woord

Een barbecue met een steak saignant en sappige ribbekes. Het klinkt als muziek in de oren van verschillende ‘Dagen Zonder Vlees'-gangers, maar gruwelijk voor de stugge, diehard vegetariërs. Hoe gaan gedreven veggies door het leven? En wat komt er allemaal bij kijken?
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Kathleens favorieten

Quorngehakt & spaghetti met vegetarische worst en spinazieroomsaus

Kathleen (23) is geen typische vegetariër. Als kind was ze namelijk zot van vlees. «Ik at vroeger heel graag en vooral véél vlees. En dan ook echt alles, zelfs levende wormen en krekels. Maar na een tijd wou ik niet meer dat dieren speciaal voor mij geslacht werden. Op mijn vijftiende verjaardag heb ik besloten om vlees volledig te schrappen», vertelt Kathleen aan Metro.

«Ik deed het in de eerste plaats voor de dieren. Dat geen vlees eten beter is voor het milieu en goed voor je gezondheid, was mooi meegenomen.»

Vegetariër worden was niet alleen een aanpassing voor Kathleen zelf, maar ook voor haar omgeving. «Mijn ouders waren aanvankelijk niet zo blij met mijn beslissing en dachten dat ik het nooit ging volhouden. Ondertussen zijn ze wel aan mijn vegetarisch regime gewend, maar mijn vader zal nooit een grote fan worden van vleesvervangers. Als ik bijvoorbeeld een speciaal gerecht maak, zal hij daar niet eens van proeven.»

«Mijn mama en zus zijn een heel ander verhaal. Die kunnen nu echt smullen van seitan, tofoe of quorn. Ze doen zelfs mee met Dagen Zonder Vlees. Dat voelt aan als een kleine overwinning voor mij.»

Of Kathleen af en toe niet hunkert naar een lekker lapje vlees? «Alleen als ik ontzettend veel honger heb en vlees ruik, krijg ik zin. Maar ik zal me nooit laten gaan. Ik mis vlees dus niet echt, het is gewoon de manier waarop ik leef.»

Laurents favorieten

Salade met avocado en kiemen van groene erwten, rode biet of brocoli

Laurent gaat niet alleen vleesloos door het leven, maar ook als raw food specialist. «Het principe van raw food is simpel. Je eet 100% plantaardig, enkel noten, kiemen, zaden, groenten en fruit dus. Het voedsel mag daarbij niet boven een temperatuur van 42° C zijn geweest, want dan gaan de vitaminen en mineralen verloren.»

De overgang van fervent carnivoor naar pure foodlover is wel in stappen verlopen. «Vroeger was ik een echte feestganger. Ik dronk veel en gebruikte drugs. Dat zag je ook aan mijn uiterlijk. Om dat te camoufleren ben ik gezond beginnen eten. Eerst enkel gestoomde gerechten, maar na een jaar ben ik overgestapt naar een vegetarisch eetpatroon, en al snel werd dat veganistisch.» Uiteindelijk is Laurent gestopt met drinken en drugs, en vond hij zijn passie in gezonde voeding.

«Ik ging als enige tegen de stroom in. Bijgevolg kreeg ik veel commentaar te verduren. Maar na een tijd begon ik te stralen, mijn huid zag er beter uit en zelfs mijn haar begon te blinken. Door het goede voorbeeld te geven, zijn er zelfs verschillende familieleden en vrienden mij beginnen volgen.»

Raw Food zit volgens Laurent in een stijgende lijn, maar het komt wel traag op gang in ons landje. «Voor veel mensen is de raw foodfilosofie een stap te ver. Het is ook meer dan enkel een eetpatroon, het is een levenswijze. Maar ik ben er van overtuigd dat het binnen een jaar of twee veel populairder zal zijn. Daarom vind ik Dagen Zonder Vlees ook een uitstekend initiatief. Het is de eerste stap, en zorgt ervoor dat mensen open staan voor een nieuwe levensstijl.»

(ldc)