CEO Disney hield kanker van Steve Jobs jarenlang geheim

Bob Iger, de co-CEO van Walt Disney, wist een uur voordat Disney Pixar overkocht van Steve Jobs in 2006 dat de mede-oprichter van Apple opnieuw kanker had. Iger hield dat nieuws drie jaar geheim. Dat blijkt uit citaten in de nieuwe biografie over Jobs.

Iger vertelde de auteurs van Becoming Steve Jobs dat hij er wel aan gedacht heeft om het geheim te openbaren in een tijd dat leidinggevenden werden aangemaand om sommige zaken sneller openbaar te maken. Iger besloot echter uiteindelijk om het niet te doen, omdat de waarde van de transactie gebaseerd was op de waarde van Pixar en niet op die van Jobs waardoor zijn medische toestand niet relevant was.

De overname kostte 7 miljard dollar.

Iger vertelde dat Jobs hem, een half uurtje voor de deal zou worden aangekondigd, inlichtte dat de ziekte was teruggekeerd. “Eerlijk gezegd, ze hebben me een fifty-fifty kans gegeven om nog vijf jaar te leven. Ik geef je een kans om je terug te trekken uit deze deal,” zou Jobs gezegd hebben volgens Iger.

“Je bent onze grootste aandeelhouder, maar ik denk niet dat deze zaak van belang is voor de deal. Je bent niet relevant voor deze deal. We kopen Pixar en niet jou,” zou Iger gereageerd hebben op de opmerking van Jobs.

Jobs werd in 2003 gediagnosticeerd met een zeldzame vorm van alvleesklierkanker en onderging een operatie in 2014. De tumor keerde echter terug en Jobs overleed in oktober 2011.

Het boek schetst een sympathieker beeld van Jobs dan de biografie die in 2011 verscheen van Walter Isaacson.